Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Nelegální migrace je na vzestupu

KRAJ: Nejnovější trendem je převážení uprchlíků v dodávkách - AKTUALIZACE /VIDEO/ 

I během pátku zajistili jihomoravští policisté několik dalších migrantů. Prvních dvanáct uprchlíků bylo například odhaleno kolem poledne poblíž železniční zastávky ve Veliké nad Veličkou na Hodonínsku. Jen krátce před zajištěním se místních občanů ptali na cestu na západ. Na další tři cizince muže zákona na tísňové lince zase upozornil jiný pozorný občan. Ten totiž odpoledne na čerpací stanici na dálnici D2 u Ladné spatřil tři podezřelé osoby, které vyskočily z nákladního prostoru zaparkovaného kamionu a rychle utíkaly do slunečnicového pole. Na místo vyjeli dálniční i cizinečtí policisté, na pomoc jim vyrazil i policejní psovod a vrtulník s termovizí. Po krátké pátrací akci byli všichni nelegální migranti nalezeni na dálnici D2, kdy pěšky směřovali na Brno. Všechny zajištěné osoby byly následně převezeny na služebnu k dalším úkonům.

Krátké video naleznete níže - Video - Migranti D2.

por. Petr Vala, 15. července 2022 - Aktualizace - 18:40 hodin.

Za necelý týden cizinečtí policisté na území jižní Moravy zajistili 147 migrantů, z toho bylo pět dětí. V drtivé většině se jednalo o syrské uprchlíky, kteří k nám téměř vždy přicestovali ze Slovenska. Hlídky nelegální cestovatele odhalují především ve vlacích, nákladových prostorech kamionů, osobních automobilech, ale v neposlední době také v dodávkových vozech, přitom policisté nezřídka spolupracují i s Leteckou službou Policie České republiky. Při vyhledávání uprchlíků hlídky často používají i nejmodernější techniku, kterou jsou například drony, nebo speciální přístroj, jenž dokáže odhalit ukryté migranty pomocí zachycení tlukotu srdce. Nezřídka ale tzv. zelenou hranici cizinci překonávají i po svých. Oproti předcházejícím měsícům policisté nyní zaznamenávají enormní nárůst této nelegální migrace, v červnu například zajistili 165 uprchlíků. Cílová destinace i nadále zůstává pro migranty stejná, jedná se o státy západní Evropy.

V těchto dnech se ale jihomoravským policistům podařil i nejeden kapitální úlovek. Například ve středu dopoledne hlídky na Břeclavsku odhalily i dva převaděče, kteří ve dvou dodávkách převáželi několik nelegálních migrantů. V jednom případě pak prchající dodávku musela dokonce se svým služebním vozem zablokovat břeclavská prvosledová hlídka, která následně řidiče a spolujezdce za použití donucovacích prostředků pohotově zpacifikovala. V nákladovém prostoru se v tu samou chvíli tísnilo dalších osm osob. Nyní jsou oba převaděči v policejní cele, přičemž jsou podezřelí ze spáchání trestného činu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za což jim v případě prokázání viny hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Naposledy bylo sedm migrantů odhaleno včera večer poblíž obce Hrušky na Břeclavsku. Ti se před hlídkami zase marně snažili ukrýt v kukuřici. Všichni zajištění uprchlíci následně putují do Zařízení pro zajištění cizinců, kde podle mezinárodních smluv probíhá realizace zpětného předání do států, ze kterých k nám přicestovali.

Další videa naleznete níže

Aktuální záběry z vrtulníku zde

Záběry ze zajištění v Hodoníně zde

por. Petr Vala, 15. července 2022.

Odkazy do noveho okna

Foto č. 1 - Hodonín

Foto č. 1 - Hodonín 

Detailní náhled

Foto č. 2 - Hustopeče

Foto č. 2 - Hustopeče 

Detailní náhled

Foto č. 3 - Dodávka

Foto č. 3 - Dodávka 

Detailní náhled

Foto č. 4 - Dodávka

Foto č. 4 - Dodávka 

Detailní náhled

Foto č. 5 - Dodávka

Foto č. 5 - Dodávka 

Detailní náhled

Foto č. 6 - Převaděč

Foto č. 6 - Převaděč 

Detailní náhled

Foto č. 7 - Velká nad Veličkou

Foto č. 7 - Velká nad Veličkou 

Detailní náhled

Foto č. 8 - Velká nad Veličkou

Foto č. 8 - Velká nad Veličkou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem