Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Nelegálně přes hranice

ÚSTECKO – Příběh jako za starých časů, kdy cizinci cestovali tajně za využití všemožných dopravních prostředků a úkrytů. 

Policisté prvního dubnového dne přijali oznámení od zaměstnance Českých drah, že se v kolejišti na nádraží Děčín-Východ pohybují tři cizí lidé. Cizinci se pohybovali u nákladního vlaku s osobními automobily cestujícího do Německa. Na místo pohotově vyrazilo několik policistů i se psovody. Jakmile cizinci spatřili policisty, začali okamžitě utíkat. Dva z nich se podařilo policistům zadržet, třetí osobu se najít nepodařilo ani za pomoci služebního psa. Zadržení cizinci byli z Libye a Alžírska, kteří se různými nelegálními cestami dostali až do Česka. Jejich cílem ale byla západní Evropa. Příběhy obou cizinců by vystačily na samostatný příběh:
 
Alžířan
Rozhodl se, že opustí svou zemi a odejde do Francie za svým otcem. Několikrát v Turecku žádal o vízum, úředníci mu však nikdy nevyhověli. V tureckém Istanbulu zaplatil převaděči 150 Eur za zprostředkování cesty do Paříže. Necestoval sám, vždy se ocitl vedle stejně orientovaných cizinců, nikdy však žádného z nich neznal osobně. Jeho cesta směrem na západ byla skutečně dobrodružná a složitá. Z Turecka odcestoval do Řecka, odtud přes Makedonii, Srbsko, Rumunsko až do Maďarska. Pak se chtěl dostat do Rakouska, převaděč ho ovšem propašoval jinam - na Slovensko. Na Slovensku si vytipoval nákladní vlak s osobními automobily a tak se dostal až do Česka. Při své cestě použil všemožné dopravní prostředky, autobus, osobní automobil, taxi, nakonec i vlak, nepočítaje desítky kilometrů ušlých pěšky. Cesta do Česka mu trvala 7 měsíců. A v Děčíně spadla klec…
 
Libyjec
Toužil se dostat za svým bratrem do Itálie, kde chtěl pracovat a za vydělané peníze zaplatit léčbu nemocné matce. Převaděči za cestu do Itálie zaplatil 500 Eur. Z Libye cestoval sám v útrobách kamionu do Turecka, odtud s několika desítkami běženců ve spodních patrech nákladní lodi do Černé Hory. Tam se opět přesunul s několika běženci do kamionu, který ho před několika dny vyložil. Pěšky za jeden a půl dne došel na děčínské nádraží, kde chtěl přespat a pokračovat dál pravděpodobně stejným vlakem jako Alžířan. Libyjci trvala cesta šest měsíců. Tady ale policisté byli také rychlejší…
 
Oba cizinci u sebe neměli žádný doklad, natož povolení k pobytu v zemích EU. Stačili si požádat o azyl v Rumunsku, protože předpokládali, že tím svůj pobyt zlegalizují. Policisté přestože můžou jakkoli soucítit s osudy takových cizinců, musejí však v první řadě dbát na dodržování zákonů. Cizince policisté eskortovali do Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé-Jezové, odkud se budou muset vrátit zpět do Rumunska a tam počkat na výsledek azylového řízení. O azyl je totiž možné požádat pouze v jedné zemi Evropské unie.
 

vytisknout  e-mailem