Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nekonečně dlouhé čekání

JABLONECKO – Oslnění laserem může být pro nic netušící řidiče fatální. 

Známe to asi všichni. „Čekačka“. Předlouhá to chvíle, během které se snažíme zabavit takřka čímkoli, co nám ukrojí nějaký ten zásadní díl času před plánovanou činností. K tomu nám velmi často vypomůže mobilní telefon s přístupem k internetu, na němž se v současné době dá najít takřka všechno. Od zdobení dortů, hrátky s domácími mazlíčky, mnohdy nudné příběhy ze života celebrit, až po nepochopitelné pokusy nejen teenagerů, ve kterých se za účelem sběru lajků, nejroztodivnějšími způsoby sebepoškozují. Co si však s dlouhou „čekačkou“ počít, když mobilní telefon není při ruce? Slovní kopaná s druhým čekajícím už nikoho nenapadne. KolikráLaser.pngt tak přijde na řadu i činnost, na kterou bychom, nebýt pod tlakem právě nudy a přehršle volného času, asi nepřišli. I na první pohled nevinná legrácka se pak může jaksi zvrhnout.
V sobotu 1. srpna, krátce před půl jedenáctou večer, se z náročného výjezdu vraceli policisté z obvodního oddělení v Tanvaldu. Cestou kolem vlakového nádraží jejich pozornost upoutalo ostré zelené světlo. Jen o malý okamžik později se kmitající světelný kužel ocitl v kabině služebního vozidla. Oslepující záře prolétla policejním vozem znovu a znovu. Aby muži zákona předešli nevratné události, při které by mohlo dojít například k vážné dopravní nehodě, okamžitě se vydali k místu, odkud paprsek vycházel. První, co by asi každého napadlo – „omladina si hraje s laserem“. Omyl. Na nástupišti stál pár v produktivním věku. Z rychlé reakce policistů byla překvapena hlavně něžná polovička čekající dvojice. Ženě, hrající si s laserovým ukazovátkem, ihned došlo, že si ke své „kratochvíli“ vybrala právě policejní vůz.  

Vzhledem k tomu, že se ve věci nejednalo o trestný čin a újma na zdraví naštěstí nikomu nevznikla, ženino neuvážené jednání bylo kvalifikováno „pouze“ jako přestupek. Policisté v příkazním řízení, kde může horní hranice pokuty být až 10tisíc korun, udělili ženě blokovou pokutu, takřka na její spodní hranici. Nutno podotknout, že předem nedomyšlené chování ženu přivedlo nejen ke konfrontaci se zákonem, ale v závěru jí ještě způsobilo další komplikace. Vlak, na který čekala, jí ujel.

4. srpna 2020
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem