Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Několik rad pro účastníky silničního provozu

MĚLNICKO - Chodci a cyklisté za snížené viditelnosti na silnicích. 

 
S nástupem podzimu se dny krátí a noci prodlužují, přichází „dušičkové počasí“ a to je právě doba, kdy dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod s účastí chodců a cyklistů. Není to tím, že jich je na silnicích více, ale tím, že za snížené viditelnosti nejsou v silničním provozu dostatečně vidět. Ranní nebo odpolední šero, podporované mlhou nebo deštěm je pro mnoho řidičů noční můrou. Uvědomují si, že kromě osvětlených vozidel potkají na silnici i viditelně osvětlené nebo v mnoha případech neviditelné cyklisty a chodce. Na cyklisty Zákon o silničním provozu pamatuje, a proto je cyklista povinen mít své kolo řádně vybaveno. Dále za snížené viditelnosti musí mít za jízdy rozsvíceno světlo bílé barvy svítící vpředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může cyklista použít svítilnu bílé barvy s přerušovaným světlem. Chodci takovouto povinnost zatím nemají a zákon jim neukládá povinnost osvětlení nebo označení reflexním doplňkem na oděvu.
 
Každoročně v této době dochází při dopravních nehodách k desítkám zbytečných zranění a smrti cyklistů i chodců, v mnoha případech právě proto, že je řidič motorového vozidla včas neviděl. A při tom stačí poměrně málo jak jít životu naproti. Mít řádně osvětlené jízdní kolo a reflexní doplňky na oděvu, a jako účastník silničního provozu se chovat ukázněně. I když to jsou celkem maličkosti v řádu desítek či stovek korun, mnohdy mohou přispět k záchraně života a zdraví. Každý cyklista nebo chodec, který se pohybuje po silnici za snížené viditelnosti bez těchto ochranných prvků a „nejlépe“ v tmavém oblečení, neohrožuje pouze sebe, ale hazarduje i s životy a zdravím ostatních účastníků silničního provozu v místech, kde se zrovna po vozovce pohybuje. Takto nezodpovědný člověk je v mnoha případech sám vlastníkem řidičského průkazu, takže ví, do jaké situace se může řidič motorového vozidla dostat, ale je mu to asi jedno.
 
V rámci celé České republiky bylo v roce 2013 usmrceno celkem 134 chodců, z toho 80 v noční době. Na noční nehody tak připadlo téměř 60% všech nehod chodců. Cyklistů zemřelo celkem 58. Do konce září roku 2014 zahynulo celkem 68 chodců a 47 cyklistů. K mnohým těmto nehodám nemuselo dojít, pokud by chodci i cyklisté nezapomněli na to, že i oni jsou účastníky silničního provozu, kteří musí dodržovat předpisy a pravidla spojené s bezpečností provozu na pozemních komunikacích, a to zejména za zhoršené viditelnosti.
 
Policie ČR proto doporučuje všem chodcům i cyklistům, aby ve svém vlastním zájmu při provozu na silnicích za snížené viditelnosti použili ke své ochraně dostupné signalizační a reflexní prostředky na jízdní kolo a oděv, a nepodceňovali tak riziko možného zranění nebo usmrcení motorovým vozidlem.
 
 
Josef Houžvic
Oddělení tisku a prevence
P ČR Mělník
17. října 2014  

vytisknout  e-mailem