Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Několik posledních zpráv ze života na Mělnicku

Policisté mají plné ruce práce i v těchto slunných dnech 

Krade se i v kostelech
 
     Osmadvacetiletý muž z Prahy, oznámil dne 22. srpna 2011, v ranních hodinách, na místním obvodním oddělení v Horních Počaplech, že mu neznámý pachatel odcizil věci a doklady. Poškozený se účastnil setkání umělců alternativního umění, které se tentokrát konalo v kostelíčku sv. Ducha v katastru obce Liběchov. Neznámý pachatel zde muži odcizil batoh s osobními doklady, kreditními kartami, finanční hotovost ve výši cca 3.000,- Kč, reproduktor a data projektor. Celková škoda, kterou pachatel způsobil se vyšplhala až na částku bezmála 27.000,- Kč.
      Policisté zahájili trestní stíhání proti neznámému pachateli pro podezření z trestných činů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které lze uložit trest odnětí svobody až na dvě léta.
 
Měděné parapety přišli vhod
 
     Neznámý pachatel v době od poloviny července do poloviny srpna letošního roku, překonal poškozené oplocení pozemku vysoké cca 180 cm, v areálu školy v Liběchově, část Boží Voda. Po celém areálu se poté pachatel pohyboval volně a z budov, kde se nacházejí učňovské dílny odcizil měděné parapety. Celková délka odcizených parapetů byla 2100 cm a šíře jednoho parapetu je 24 cm. Pachatel si při krádeži počínal neurvale a kromně odcizené mědi, stačil ještě poškodit i omítku okolo oken. Celkem tedy způsobil zdejší škole škodu ve výši cca 25.000,- Kč.
      Policisté z obvodního oddělení v Horních Počaplech případ šetří jako podezření z trestných činů poškození cizí věci a krádeže. Zde hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Vykradený dům
 
     V uplynulých dnech oznámil na obvodním oddělení v Kralupech nad Vltavou, třiašedesátiletý muž z Mělnicka, že v měsíci červnu až červenci se mu neznámý pachatel vloupal do jeho rodinného domu v obci Veltrusy, ulice Maršála Rybáka. Z vnitřních prostor pachatel odcizil jízdní kolo Trek, fotoaparát Canon EOS 30, objektiv Canon 350 a dále sadu klíčů k osobnímu vozidlu Škoda Fabia, kterou měl majitel zaparkovanou u rodinného domu. Celkově tedy pachatel způsobil škodu bezmála za 150.000,- Kč.
      Policisté věc započali šetřit i přes skutečnost, že uvedený skutek se stal s velmi dřívějším datem. Poškozený policistům vysvětlil, že dříve věc oznámit nemohl ze zdravotních důvodů a nikdo jiný toto učinit nemohl. Ve věci bylo zahájeno trestní řízení proti neznámému pachateli pro podezření z trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Zde je trestní sazba pro pachatele až pět let odnětí svobody.
 
Řídila podnapilá
 
     Policisté z obvodního oddělení Mělník kontrolovali dne 23. srpna 2011, krátce po půlnoci, sedmadvacetiletou řidičku z Mělnicka. Ta v době kontroly projížděla Mělníkem, ulicí Chlumeckou, s vozidlem Renault Megane. Policisté ženu podrobili orientační dechové zkoušce, při které jí byla naměřena hodnota 1,63 promile alkoholu v dechu. Kontrolou v evidencích PČR bylo zjištěno, že nemá platný zákaz řízení motorových vozidel.
     Po dostavení se s policisty na místní součást, si žena převzala sdělení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který jí lze uložit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
 
Vinný sud se hodil
 
    Neznámý lapka zřejmě nehodlá podcenit přípravu na nadcházející mělnické vinobraní či sklizeň vína nebo výrobu burčáku a raději se na toto připravil již dostatečně předem. Dne 14. srpna 2011, v brzkých ranních hodinách, byl ze Svatováclavské ulice na Mělníku odcizen prázdný vinný sud, který zde sloužil jako odkládací stůl u vinařského stánku. Svým činem pachatel způsobil Mělnické společnosti škodu ve výši cca 10.000,- Kč.
     Policisté ve věci zahájili trestní stíhání pro neznámého pachatele za podezření z trestného činu krádeže, za který lze uložit trest odnětí svobody až na dva roky.
 
Pozor na osobní věci
 
       Poslední slunečné dny, plné neskutečného horka a tropických hodnot na teploměru, mnohé z Vás vyhnalo zchladit své tělo k vodě. Ať už se jedná o vodní toky, koupaliště, nádrže, pískovny či jezera. A právě na takové chvíle čekají ti, kteří se „živí“ pácháním majetkové trestné činnosti.
      Ve většině případů si lidé k vodě vezmou  osobní věci či předměty, které v danou chvíli vůbec nepotřebují. Občané si musí uvědomit, že věci, které nechají volně ležet na dece v okamžiku, kdy si jdou zaplavat, se stávají terčem pro zloděje. Pokud se k vodě vydají v páru, je lepší, když se v hlídání osobních věcí na břehu střídají. Pokud se vydá osoba jednotlivce, měl by se snažit zabezpečit věci tak, aby znemožnil v co největší míře jejich odcizení.
      Jeden případ za všechny. Včerejšího dne, tj. 24. srpna 2011, došlo v podvečerních hodinách k odcizení peněženky, ve které měl šestatřicetiletý majitel uložený občanský průkaz, řidičský průkaz, vojenský řidičský průkaz, kartičku pojišťovny, finanční hotovost ve výši 400,- Kč, 100 EURO, dvě platební karty. Škoda způsobená byla majitelem vyčíslena na částku cca 3.800,- Kč.
    A jak ke krádeži došlo? Na městském koupališti v Kralupech nad Vltavou si poškozený nechal na dece odloženou peněženku a odešel si zaplavat. Toho okamžiku využil neznámý pachatel.
    A takových případů je mnoho. Právě odcizení těchto věcí a naprosto zbytečně, je velice časté. Ke koupání na koupališti by muž nepotřeboval polovinu věcí, které měl v peněžence. Starosti, které bude mít s vybíháním nových dokladů a krádež peněz, jsou zbytečně způsobené a přinesou další finanční náklady.
     V uvedeném případě věc policisté z místně příslušného obvodního oddělení věc započali šetřit jako podezření z trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, kde je trestní sankce až na dva roky odnětí svobody.
    Jedna z dalších věcí, které může občany při koupání potkat, je vykradené, poškozené či ukradené vozidlo nebo jízdní kolo. Na osobních vozidlech se také nejčastěji kradou registrační značky, které jsou poté využívány ke krádežím pohonných hmot či jiné trestné činnosti. O tom, jak zabezpečit svá vozidla, jsme již psali a policisté z Územního odboru PČR Mělník věří, že občané si jejich rady a postřehy vzali „k srdci“.

nprap. Jana Žáčková

25. srpna 2011

vytisknout  e-mailem