Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Několik měsíců nebezpečně vyhrožoval své matce a týral ji

KRÁLOVÉHRADECKO - Soudce poslal násilníka do vazby 

Královéhradečtí policisté vyšetřují v těchto dnech závažný případ týrání a nebezpečného vyhrožování ze strany 38letého muže z Hradce Králové vůči své 75leté matce. O případu se policisté dozvěděli minulý týden, kdy žena našla konečně odvahu a rozhodla požádat okolí o pomoc.
Muži je kladeno za vinu, že matku, se kterou žil ve společné domácnosti v řadovém domku, v minulosti opakovaně napadal velmi hrubými a vulgárními výrazy, požadoval po ní peníze nebo ji zamykal v bytě. Rovněž měl na ženu útočit i fyzicky, a to kopanci nebo silnými úchopy. K útokům mělo docházet zejména po předchozím požití alkoholických nápojů ze strany podezřelého, v poslední době opakovaně, v třídenních intervalech se stupňující-se intenzitou.  V létě loňského roku měl dokonce na matku zaútočit v kuchyni ručníkem, vytvořit jí smyčku kolem krku a po dobu několika sekund škrtit. Dále měl opakovaně matce  vyhrožovat fyzickou likvidací, konkrétně přejetí autem nebo že ji  shodí ze schodů. K poslednímu útoku na stařenku mělo dojít minulý týden, dne 31. ledna 2013, kdy ji v bytě začal opět vulgárně napadat a hrubě urážet. Přitom rozbíjel nábytek a tloukl se lahví do hlavy, čímž si způsobil krvácení. Žena proto utekla k sousedům a na místo přivolala policii.
Protože byl muž po příjezdu hlídky agresivní, nasadili mu policisté služební pouta. Muž byl současně vyzván k dechové zkoušce na alkohol, které však nebyl vzhledem ke své podnapilosti schopen. Skončil proto na protialkoholní záchytné stanici. Vzhledem k tomu, že případ vykazoval znaky domácího násilí, byl útočník „vykázán“ ze společného obydlí. Po vystřízlivění  policisté muže obvinili ze spáchání přečinu nebezpečné vyhrožování a ze zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí.  Výše uvedené jednání téměř popřel, ke své osobě uvedl, že je pravidelným uživatelem marihuany. Ze strany policie byl podán návrh na vzetí obviněného do vazby, což soudce následně akceptoval a muž je stíhán vazebně. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na 8 let.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 4. února 2013 ve 14:40

vytisknout  e-mailem