Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nejprve jí nabídl pomoc

KROMĚŘÍŽSKO: Poté ji okradl. 

Důvěry a handicapu čtyřiašedesátileté ženy zneužil čtyřiačtyřicetiletý muž z Holešova. Ten v polovině září loňského roku ženu znenadání navštívil v jejím bydlišti a nabídl jí svou pomoc. Toto jednání odůvodnil tím, že je dobrý člověk, a že jí bude pomáhat v osobním životě, aniž by za to chtěl jakoukoliv odměnu. Žena, která trpí poškozením zraku a téměř nevidí, mu uvěřila a jeho nabídku přijala. On ji pak začal navštěvovat, občas jí nakoupil nebo uklidil. Pomohl jí také vybrat z bankomatu hotovost. Poté za ní ještě několikrát zavítal. Když za ní přišel naposled, sledovali spolu televizi a ona usnula. Jakmile se vzbudila, host byl pryč. Následně zjistila, že je v bytě zamčená, a že zmizely klíče. Muž jí navíc vypnul mobilní telefon. Tři dny se tak nemohla dostat ven. Nakonec vyhodila z okna papír se vzkazem, ať jí někdo pomůže. Lístek našla její švagrová, která zavolala zámečníka. Tuto událost nijak neřešila, až do doby, kdy potřebovala vybrat peníze. Požádala o to svou švagrovou. Na účtu se však žádné peníze nenacházely. Bezmála sto tisíc korun zmizelo. Obrátila se proto na policii.

Ihned jsme se zaměřili se na jejího samozvaného pomocníka. Ten se přiznal, že si kartu bez vědomí majitelky několikrát půjčil. Peníze pak prohrál v automatech. Věřil, že alespoň jednou vyhraje a částku vrátí. Ženu prý doma schválně nezamkl. Domníval se, že má náhradní klíč. Údajně jí nechtěl chodit na oči. Cítil se provinile, že ji okradl, a tak se do bytu již nevrátil.

Navíc jsme mu prokázali také vloupání do řadové garáže, ze které odcizil pracovní nářadí v hodnotě dvacet devět tisíc korun.

V předešlých dnech ho kroměřížští kriminalisté obvinili z trestných činů krádež, omezování osobní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nyní mu za to hrozí až pětileté vězení.

24. února 2020, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem