Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nejen že měli zákaz řízení, navíc byli pod vlivem alkoholu či drog

LIBERECKO - Policisté ve zkráceném přípravné řízení sdělili podezření dvěma řidičům. Oba měli vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. 

Někteří řidiči si příliš nelámou hlavu s tím, že pro ně v této roli, tedy v roli řidiče, platí určitá pravidla, a na silnicicíh se za volantem chovají, jak chtějí, a svým nezodpovědným chováním tak ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Jejich drzost už někdy nezná hranic. Nejen že jsou schopni usednout za volant i přesto, že mají z nějakého důvodu uložený zákaz řízení motorových vozidel, ale navíc si k tomu ještě dají nějaký ten alkohol či drogy.

Policisté na Liberecku se počátkem tohoto týdne setkali hned se dvěma takovými řidiči. V pondělí 20. dubna 2020 krátce po půl páté hodině odpoledne kontrolovala hlídka krajských dopravních policistů ve Frýdlantu vozidlo Audi. Policisté zde prováděli dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, kde si v ulici Zámecká povšimli vozidla jedoucího směrem od školního statku k místnímu zámku. Policisté vyzvali řidiče k předložení dokladů potřebných k provozu a řízení motorového vozidla. Řidič se okamžitě policistům přiznal, že má platný zákaz řízení motorových vozidel. Dále policisté kontrolou vozidla zjistili, že registrační značky umístěné na vozidle, patří na zcela jiné vozidlo. Vozidlo si muž zapůjčil od svého známého. 

Policisté měli u řidiče podezření na ovlivnění návykovou látkou, proto jej podrobili orientančímu testu na drogy sadou DrugWipe 5SP. Muž s policisty spolupracoval. Test u řidiče byl pozitivní na marihuanu a methamphetamin neboli pervitin. Policisté kontrolou v evidencích řidičů zjistili, že muž má Městkým úřadem ve Frýdlantu vysloven zákaz řízení motorových vozidel pro všechny skupiny, platný do března roku 2022.  Zakázali mu tedy další jízdu a také mu odebrali z vozidla registrační značky, které na něj nepatřily. Dvaatřicetiletý muž je následoval na obvodní oddělení ve Frýdlantu, kde si vyslechl ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělení podezření pro přečin "maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání". Následně byl propuštěn na svobodu. 

Dalšího "výtečníka" kontrolovali policisté v úterý 21. dubna 2020 kolem půl jedenácté hodině dopoledne v Chrastavě. Na základě místní znalosti si chrastavští policisté všimli při hlídkové činnosti, jak z parkoviště od obchodního domu Penny odjíždí směrem k nádraží řidič ve vozidle Renault, o němž věděli, že by měl mít platný zákaz řízení morotových vozidel. Hlídka se za vozidlem vydala a rozhodla se jej zkontrolovat. Řidič výzvy, kterou mu policisté dávali světelným signalitačním zařízením a zároveň červeným nápisem STOP, uposlechl a vozidlo zastavil. Poté, co byl řidič vyzván k předložení dokladů předepsaných k řízení a provozu motorových vozidel, se také on sám přiznal policistům, že má odebraný řidičský průkaz a za volantem nemá vlastně vůbec co dělat. Policisté následně skutečně zjistili, že muž má Magistrátem města Liberec platný zákaz řízení motorových vozidel až do května letošního roku. Ani v tomto případě to nebyl jediný prohřešek, kterého se 54letý  řidič dopustil. Policisté jej podrobili orientační dechové zkoušce na alkohol, která byla pozitivní, s naměřenou hodnotou přes půl promile, tedy hodnotou vyhodnocenou jako přestupkové jednání. I tento řidič skončil na obvodním oddělení v Chrastavě, kde mu policisté ve zkráceném přípravném trestním řízení sdělili podezření ze spáchání přečinu "maření výkonu úředeního rozhodnutí a vykázání". 

Oběma nezodpovědným řidičům nyní hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. 


22. 4. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem