Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nehody silně opilých řidičů

KRAJ VYSOČINA: Řidič byl opilý a neměl řidičský průkaz 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřovali v úterý 9. května okolnosti dvou dopravních nehod, při kterých zjistili, že řidiči byli pod vlivem alkoholu. Provedené dechové zkoušky vykázaly v jednom případě 3,94 promile alkoholu a ve druhém případě hladinu 2,14 promile alkoholu v krvi.

K první nehodě došlo v úterý ráno patnáct minut po páté hodině. Policisté integrovaného operačního střediska přijali na lince tísňového volání oznámení o dopravní nehodě, která se stala na ulici Kamarytova v Humpolci. Řidič osobního vozidla Peugeot 206 couval z přilehlého parkovacího stání na silnici II/347 a při tomto manévru přehlédl  nákladní vozidlo Fiat Ducato, které projíždělo po ulici Kamarytova ve směru od centra Humpolce.  Došlo ke střetu obou vozidel, kdy osobní vozidlo narazilo do boku nákladního vozidla. Po střetu se osobní vozidlo otočilo a jeho řidič zacouval zpět na přilehlé parkovací stání. Přitom narazil do zde zaparkovaného osobního vozidla Škoda Octavia, které poškodil. Poté z místa nehody ujel. Policisté řidiče vypátrali na ulici Okružní v Humpolci. Policisté vyzvali řidiče k předložení dokladů potřebných k řízení a provozu vozidla. Poté  vyzvali řidiče k provedené dechové zkoušky, jejích výsledek byl pozitivní – 2,14 promile alkoholu v krvi. Pozitivní byly také opakované dechové zkoušky – 2,11 a 2,00 promile alkoholu v krvi.  Policisté zakázali dvaadvacetiletému muži další jízdu. Při šetření policisté zjistili, že muž není držitelem řidičského oprávnění. Ve věci policisté provádějí další šetření, kdy je muž podezřelý ze spáchání několika přečinů, kromě jiného také z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda přesahující částku 70 000 korun.

K další dopravní nehodě, při níž sehrál hlavní roli alkohol, jsme vyjížděli v úterý odpoledne kolem sedmnácté hodiny do Žďáru nad Sázavou. Řidič osobního vozidla Fiat Doblo projížděl po ulici Strojírenská. Při jízdě mírnou levotočivou zatáčkou před křižovatkou s ulicí Veselská vyjel s vozidlem vpravo mimo vozovku na travnatou plochu, kde narazil do svislé dopravní značky a poté  kovového zábradlí. Řidič pokračoval dál v jízdě přes křižovatku, kde opět vyjel mimo vozovku a narazil do kovového zábradlí. Poté zůstalo vozidlo stát na travnaté ploše. Policisté, kteří přijeli na místo události, vyzvali řidiče k provedení dechové zkoušky. Její výsledek byl pozitivní – 3,94 promile alkoholu v krvi. Opakovaná dechová zkouška měla také pozitivní výsledek – 3,87 promile alkoholu v krvi.  Jednašedesátiletý řidič se při nehodě lehce zranil a musel být z místa nehody převezen zdravotnickou záchrannou službou do zdravotnického zařízení, kde se také podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Při dopravní nehodě vznikla hmotná škoda ve výši 70 000 korun. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Kontroly řidičů, zdali neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek, patří mezi priority policistů Krajského ředitelství policie kraje Vysočina. Všichni účastníci silničního provozu musí počítat s tím, že v rámci běžného výkonu služby i při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích se budou policisté na tyto kontroly denně zaměřovat, a to na silnicích všech tříd na území celého kraje.

Priority v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu na rok 2017

Rizikové jednání řidičů motorových vozidel – směřování dohledu nad silničním provozem do rizikových lokalit se zaměřením na hrubé porušování pravidel silničního provozu, které má za následek vznik závažných dopravních nehod s důrazem na výkon služby na významných silničních tazích.

Zranitelní účastníci silničního provozu (motorkáři, chodci, cyklisté) – dohled nad dodržováním pravidel, preventivní akce ve vztahu k jejich zviditelňování v silničním provozu, používání ochranných pomůcek a bezpečnému chování na pozemních komunikacích. 

Plynulý dálniční provoz – dohled nad dodržováním pravidel provozu na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla, zejména se zaměřením na jízdu v jízdních pruzích, zákaz předjíždění a rizikový způsob jízdy v rámci rekonstruovaných nebo opravovaných úseků dálnic.

Alkohol a drogy v silničním provozu – účinný dohled nad dodržováním zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči vozidel, preventivní akce zaměřené na tuto problematiku.

Bezpečný dopravní prostor – posuzování míst tragických dopravních nehod a navrhování dopravně inženýrských opatření ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Kontrola stavu, opodstatněnosti a správnosti dopravního značení jako součást každodenního výkonu služby.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

11. květen 2017

vytisknout  e-mailem