Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nehodovost v Libereckém kraji za první čtyři měsíce

KRAJ - Celkem dopravních nehod ubylo, přibylo nehod pod vlivem alkoholu. 

Statistika nehodovosti na Liberecku od ledna do dubna 2020 (v porovnání s rokem 2019)

2019 2020
Celkem dopravních nehod 1484 1303
Úmrtí 1 3
Těžká zranění  12 13
Lehká zranění  271 254
Alkohol 52 75
Hmotné škody přes 93 mil.  přes 57 mil. 

Nejčastější příčinou dopravních nehod za první čtyři měsíce byl nesprávný způsob jízdy, a to v 685 případech (v rcoe 2019 za stejné období 758), následovala nepřiměřená rychlost, kvůli které bylo způsobeno celkem 154 dopravních nehod (v roce 2019 za stejné období 225) a další nejčastější příčinou bylo nedání přednosti v jízdě, celkem 97 dopravních nehod ( v roce 2019 jich bylo 99). 

Během prvních čtyřech měsíců došlo v kraji ke třem tragickým dopravním nehodám, ke dvěma na Liberecku a jedna se stala na Semilsku.

https://www.policie.cz/clanek/2-aktualizace-tragicka-nehoda-na-silnici-i-35.aspx

https://www.policie.cz/clanek/aktualizace-tragicka-dopravni-nehoda-na-silnici-i-13.aspx

https://www.policie.cz/clanek/aktualizace-vazna-dopravni-nehoda-na-semilsku-si-vyzadala-jeden-lidsky-zivot-a-sedm-zranenych.aspx

Nehody nejvíce zranitelných účastníků silničního provozu:

cyklisté - 28 dopravních nehod ( v roce 2019 za stejné období 15 nehod)

chodci- 40 dopravních nehod (v roce 2019 za stejné období 41)

Nejvíce cyklistů havarovalo na Liberecku, celkem 11, a nejvíce dopravních nehod s účastí chodců řešili policisté rovněž na Liberecku. Bylo jich celkem 16 (o 4 méně než za stejné období v loňském roce).

Střety s lesní zvěří:

V roce 2020 - 273 dopravních nehod

V roce 2019 - 305 dopravních nehod

Nejvíce nehod, při který došlo ke střetu se zvěří, řešili policisté na Českolipsku, a to celkem 127 nehod. Jen během uplynulého týdne došlo na Českolipsku  k několika dopravním nehodám, kdy viníkem byla právě zvěř. Policisté řešili nehody u Práchně, u Zahrádek a také u obce Obora ve směru z České Lípy na Mladou Boleslav. 

Jaká jsou doporučení řidičům ze strany Policie ČR v souvislosti s dopravními nehodami se zvěří?

  • Řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti v rizikových úsecích.
  • Snížit rychlost jízdy, sledovat dopravní značení, zejména výstražnou dopravní značku a14, která vypadá takto.
  • Počítat se sníženou viditelností v horských oblastech.
  • Změny počasí, ale také střídání denní a noční doby jsou faktory, které mohou velmi výrazně ovlivnit nehodovost se zvěří. Velmi důležitý je i fakt, že aktivita zvěře, zejména spárkaté, je vyšší v obdobích při východu a západu slunce.
  • Pokud již nemůžete střetu se zvěří zabránit, je mnohem bezpečnějším způsobem držet pevně volant a udržovat vůz ve směru jízdy. Nedoporučujeme nebezpečnými a zbrklými manévry náhle směr jízdy měnit. Raději se připravte na to, že ke střetu se zvířetem může dojít. 
  • Zvěř v blízkosti silnice nejčastěji signalizují její světélkující oči. V takovém případě je nutno ztlumit dálková světla, která zvěř oslepují, okamžitě snížit rychlost a připravit se na případné brzdění. Pokud zvíře neuteče, je možné zkusit ho vyplašit zatroubením.
  • Pokud uvidíte přecházet přes cestu jen jednu srnku, zpomalte co nejvíce, je velmi pravděpodobné, že jsou v bezprotřední blízkosti i další.
  • Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl dohledat zraněné zvíře, či zajistit odvoz a likvidaci uhynulého kusu. (v případě nahlášení střetu policii se o vše pravděpodobně postarají sami policisté).

V následujícím týdnu by mělo opět dojít ke zhoršení počasí, proto apelujeme na řidiče, aby byli obezřetní, přizpůsobili jízdu aktuálním klimatickým a povětrnostním podmínkám tak, aby dojeli vždy šťastně do cíle. 
 

8. 5. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckéh kraje 

vytisknout  e-mailem