Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Nehodovost cyklistů v Olomouckém kraji

Olomoucký kraj - Cyklista je rovněž účastníkem silničního provozu, a to jako řidič nemotorového vozidla. V potřebné míře musí znát pravidla silničního provozu.  

 Od 1.1.2013 do 29.7.2013 došlo v Olomouckém kraji k 246 dopravním nehodám, v nichž figurovali cyklisté. Při těchto dopravní nehodách byli 3 cyklisté usmrceni, 29 utrpělo těžké zranění a 179 lehké zranění. Za uvedené období řešili policisté více jak 30 dopravních nehod cyklistů, při nichž figuroval alkohol.
 
Cyklista je rovněž účastníkem silničního provozu, a to jako řidič nemotorového vozidla. Přestože nemusí vlastnit na jízdní kolo žádný řidičský průkaz, musí znát v potřebné míře pravidla silničního provozu a při jízdě na silnici nebo po stezce pro cyklisty se jimi řídit. Obecně platí, že cyklisté jezdí po silnici vpravo, co nejblíže pravému okraji vozovky, a to pouze v řadě za sebou, nikoliv vedle sebe. Je-li na silnici zřízen zvláštní pruh pro cyklisty nebo je v blízkosti stezka pro cyklisty, pak ji cyklista musí použít. Pokud jede cyklista po společné stezce pro cyklisty a chodce, pak musí jet pouze v pruhu určeném pro cyklisty a nesmí ohrozit chodce jdoucí po stezce. Jízda pod vlivem alkoholu je stejně nepřípustná jako u řidičů motorových vozidel.
 
Nejčastějším nedostatkem, se kterým se policisté při běžném výkonu služby u cyklistů setkávají, je nesprávné osvětlení jízdních kol za snížené viditelnosti, dále nerespektování dopravních předpisů, nesprávný způsob jízdy (jízda vedle sebe, nedodržování bezpečné vzdálenosti, nedání přednosti v jízdě při vyjíždění z vedlejší silnice na hlavní a z cyklostezky na silnici) a přeceňování vlastních sil.
 
V letošním roce došlo i k několika dopravním nehodám na cyklostezkách, kdy se dva cyklisté, ať už jedoucí proti sobě nebo za sebou, srazili.
 
Několik rad pro cyklisty – zásady bezpečné jízdy:
  • Jezděte co nejblíže u pravého okraje silnice a sledujte pozorně provoz okolo sebe.
  • Své úmysly dávejte najevo včas a zřetelně znamením paží. Před vybočením doleva se nezapomeňte ohlédnout.
  • Na přechodu pro chodce, zejména když odbočujte vpravo nebo vlevo, dejte přednost přecházejícím chodcům.
  • Respektujte pokyny policistů, světelné signály a dopravní značky.
  • Buďte ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu.
  • Při jízdě si chraňte hlavu před zraněním cyklistickou přilbou (u dítěte do 18 let je její používání povinné). Při střetu vozidla a cyklisty dochází nejčastěji k úrazu hlavy nárazem o vozovku, kapotu nebo jiné překážku (strom, patník apod.).
  • Před každou jízdou na kole (i během jízdy) platí zákaz požívání alkoholických nápojů jako při řízení motorových vozidel.
  • Za snížené viditelnosti si nezapomeňte včas rozsvítit světlo.
  • Oblékejte si barevné a světloodrážející oblečení.
  • Bezpečnostní prvky na jízdním kole jsou nezbytné pro zaručení dobré viditelnosti. Pamatujte, reflexní doplňky v každém případě zvyšují bezpečnost cyklistů na silnicích.
Bezpečná jízda – bezpečný návrat domů.
 
 
Nehody cyklistů
Během posledních dnů došlo k dopravní nehodě na Hranicku, kdy osobní vozidlo se střetlo s cyklistou. Při nehodě utrpěl cyklista lehké zranění, příčina nehody se šetří. Ke stejné nehodě došlo také na Šumpersku. V tomto regionu došlo i dopravní nehodě dvou cyklistů – srážce, se zraněním.
 
Na Přerovsku nezvládl cyklista jízdu při projížděné levotočivé zatáčky, kdy mu podklouzlo kolo a havaroval na silnici. Dechovou zkouškou mu bylo naměřeno 0,53 promile alkoholu v dechu.
 
 

por. Mgr. Irena Urbánková

30.7.2013

vytisknout  e-mailem