Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nehodovost a opatření dopravní policie

V dnešních dopoledních hodinách se na Policejním prezidiu ČR uskutečnila tisková konference ředitelství služby dopravní policie, která byla věnována analýze výsledků dopravní nehodovosti za leden a první únorový týden tohoto roku a také souvisejícím opatřením ve výkonu služby dopravní policie.  

Jednotlivá opatření reagují na priority, které si ředitel služby dopravní policie plk. Ing. Leoš Tržil stanovil při svém nástupu do funkce.

Konkrétní opatření zasahují do několika oblastí dopravního systému:
  1. Dopravní policisté se nadále budou intenzivně věnovat problematice dodržování rychlostních limitů, způsobu jízdy a předjíždění.
  2. Dopravní policisté budou více vykonávat dohled v nočních hodinách a zaměří se přitom na alkohol za volantem, osvětlení vozidel, cyklistů a viditelnost chodců.
  3. Dopravní policisté se nadále budou důsledně zabývat kontrolou technického stavu vozidel (také stav dezénu pneumatik, znečistění čelních skel a světlometů).
  4. Dopravní policisté do 30. 3. 2009 zmapují na dopravně inženýrském úseku nebezpečné úseky komunikací (pevné překážky, jejich důkladně označení – např. včetně stromů,  nebo jejich případné odstranění, umístění svodidel aj.).
  5. Dopravní policisté budou intenzivně jednat se správci komunikací kvůli zajištění čistoty a technického stavu komunikací a dopravního značení.
  6. Dopravní policisté do 30. 3. 2009 zmapují na dopravně inženýrském úseku stav přechodů pro chodce (opodstatněnost, bezpečnost).
 
plk. Ing. Leoš Tržil:
„Nepříznivý vývoj následků dopravních nehod by měl být alarmující pro všechny, kteří se podílejí na bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a kteří mohou svým působením situaci ovlivnit. To se  podle mého názoru týká především samotných řidičů.“
 
Tiskové konference se zúčastnil také náměstek policejního prezidenta plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek.
 
Informace k dopravní nehodovosti naleznete v dokumentech pod textem.
 
 
 
kpt. Mgr. Veronika Benediktová
 
 

vytisknout  e-mailem