Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nehoda není náhoda - nová právní úprava zákona o silničním provozu

Ještě před pár lety každý řidič věděl, že v případě dopravní nehody musí přivolat Policii ČR a vyčkat jejího příjezdu, aby byla nehoda zadokumentována. Policisté museli vyjíždět ke každé dopravní nehodě a řidiči na ně čekali i několik hodin. V roce 2006 začal platit nový zákon o silničním provozu, který řidičům umožňoval k drobným dopravním nehodám se způsobenou škodou do 50.000,- Kč policii nevolat a na místě sepsat záznam o dopravní nehodě. 

Od 1.1.2009 platí nová právní úprava zákona o silničním provozu, podle které musíte na místo dopravní nehody přivolat policii pouze v těchto případech :

  • při dopravní nehodě došlo ke zranění nebo usmrcení osob
  • zjevná škoda na vozidlech či převážených věcech je vyšší než 100.000,- Kč
  • škoda vznikla na majetku dalších osob (poškození dopravního značení, komunikace, budov…)
  • nemůžete zabezpečit obnovení provozu na komunikaci

Policii na místo dopravní nehody rozhodně přivolejte také v případě, kdy je podezření, že některý z řidičů řídil vozidlo pod vlivem alkoholu nebo drog.

Pokud se jedná o dopravní nehodu, kde není nutná přítomnost policie, řidiči tuto nehodu zadokumentují sami. Pro tento případ by každý řidič měl mít ve vozidle záznam o dopravní nehodě (tento formulář získáte od své pojišťovny, případně stáhnete a vytisknete z internetových stránek pojišťovny). Účastníci nehody jsou povinni tento záznam sepsat. Postavení vozidel po nehodě a jejich poškození je dobré nafotografovat např. telefonem. Pro vyplnění záznamu o dopravní nehodě není důležité, zda se účastníci dohodnou na viníkovi, posouzení zavinění je již záležitostí pojišťoven.

Pokud policii přivoláte v případech, kdy to není nutné, policisté vyřeší dopravní přestupek a potvrdí Váš sepsaný záznam o dopravní nehodě. Kartičku s novými povinnostmi řidičů v případě dopravní nehody rozdávají při dopravních kontrolách policisté, případně ji získáte na policejních služebnách.

Autor článku:
nprap. Ladislav Beránek - preventivně informační oddělení

Odkazy do noveho okna

záznam o dopravní nehodě

záznam o dopravní nehodě 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem