Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Nedovolené ozbrojování

KARLOVARSKO – Mužům hrozí až dvouletý trest. 

Co je Nedovolené ozbrojování dle trestního zákoníku?

Trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo bez povolení vyrobí, sobě nebo jinému opatří nebo přechovává střelnou zbraň nebo její hlavní části nebo díly nebo ve větším množství střelivo nebo zakázaný doplněk zbraně.

Policisté na Karlovarsku objasnili dva případy nedovoleného ozbrojování. V první případě zahájili karlovarští kriminalisté trestní stíhání proti 71letému cizinci, kterého obvinili ze spáchání přečinu Nedovolené ozbrojování. Toho se měl dopustit v roce 1999, kdy bez příslušného povolení sobě opatřil loveckou brokovou zbraň, kterou nelegálně držel a přechovával ve svém bytě. To i přesto, aniž by byl držitelem zbrojního průkazu a vlastnil průkaz uvedené zbraně. Dle zákona o střelných zbraních a střelivu se jedná o zbraň kategorie „A“ – neboli zbraň zákonem zakázanou a střelivo kategorie „B“ a „C“, které lze zakoupit, držet a přechovávat pouze držitelem platného zbrojního průkazu a registrované zbraně.

Ve druhém případě se takového jednání dopustil 42letý muž z Karlovarska, a to po ukončení své vojenské základní služby od roku 1995 až do roku 2018. Na různých místech svých trvalých bydlišť měl bez řádného povolení a oprávnění přechovávat několik kusů brokových nábojů, samopalový, kulometný a pistolový náboj, roznětku z protipěchotní nášlapné miny s tříbodovým dotykovým aktivátorem. Veškerá munice byla zajištěna v dubnu roku 2018 policisty z obvodního oddělení v Nejdku a předána policejnímu pyrotechnikovi k likvidaci. Za uvedené jednání mu nejdečtí policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu Nedovolené ozbrojování.

Mužům z obou případů hrozí v případě prokázání viny až dvouletý trest odnětí svobody.

nprap. Bc. Zuzana Týřová
5. 3. 2019

vytisknout  e-mailem