Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nedostatek pozornosti, i odpolední slunce

NÁCHODSKO - Řidiči vjížděli tam, kam neměli 

Ve středu 17. října 2012 deset minut po osmé ráno u autokempu Bučnice bourala mladá řidička. Řidička (18let) z Broumova jedoucí s vozem Škoda Felicia od Adršpachu na Teplice se zřejmě plně nevěnovala řízení a při průjezdu pravotočivou zatáčkou přejela do protisměru, kde narazila do protijedoucího vozu Nissan Almera.

Řidič (59 let) protijedoucího vozu z Trutnova ve snaze zabránit čelnímu střetu strhl vozidlo vlevo do protisměru. Při nehodě byla lehce zraněna řidička Felicie, řidič Almery vyvázl bez zranění. Technická závada na místě ohledáním zjištěna nebyla ani nebyla uplatněna. Ani jeden z řidičů nepožil před jízdou alkohol, vyloučeno dechovou zkouškou na místě. Na Felicii vznikla hmotná škoda 15.000 korun, na Almeře 50.000 korun. Dopravní nehodu policisté nadále prošetřují.

Stejnou příčinu, tedy nedostatečnou pozornost, věnovanou situaci na silnici má zřejmě i další nehoda, která se stala po druhé hodině odpoledne v Náchodě na Borské ulici. Řidič osobního automobilu Škoda Octavie, jedoucí po vedlejší komunikaci zřejmě přehlédl motocyklistu na malé motorce Jawa Pionýr, jedoucího po hlavní silnici směrem na Hronov.

Řidič vjel do křižovatky těsně před přijíždějící motocykl a tam, když motorku viděl, zastavil. Motocyklista se snažil autu vyhnout co nejvíce vpravo, ale přesto se s ním střetl. Při střetu ztratil rovnováhu a upadl na vozovku. Motorka dál pokračovala v jízdě a narazila do dalšího auta, stojícího na výjezdu z autobusového nádraží. Při nehodě utrpěl motockylista lehké zranění, se kterým byl převezen do náchodské nemocnice. U všech řidičů byl dechovou zkouškou vyloučen alkohol. Celková škoda byla vyčíslena na 15.000 korun, shodně si ji mezi sebou rozdělily všechny tři dopravní prostředky po 5.000. Dopravní nehodu policisté nadále prošetřují.

Podzimní počasí vyžaduje od řidičů mnohdy větší soustředění a více pozornosti, neboť pošmourné počasí ztěžuje orientaci v silničním provozu. Negativní roli často sehrává i nízko svítící slunce, oslňující řidiče přímo do očí. Zde platí jasné pravidlo, pokud na silnici nevidíme, raději sundáme nohu z plynu. Můžeme tak předejít mnoha nepříjemných situacím a také dopravním nehodám.

por. Mgr. Eva Prachařová
18.10.2012 v 11.30 hodin

vytisknout  e-mailem