Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nedostatek kapes zvýšil počet odcizených telefonů

NÁCHODSKO - .Policisté pátrají po mobilech, které změnily majitele. 

Během uplynulého víkendu se policisté na Náchodsku ve zvýšené míře zabývali odcizenými, ztracenými či zatajenými mobilními telefony. Na tuto situaci měl zcela jistě velký vliv fakt, že v extrémně teplém počasí se lidem podstatně snížily možnosti uložení telefonních přístrojů do bezpečných kapes v oblečení.

Po mobilním telefonu Huawei v hodnotě 10.000 korun, který nejspíš jeho majiteli v noční době mezi 12. a 13. 6. 2019 vypadl z kapsy při chůzi po pěší promenádě směrem k jaroměřskému letišti, pátrají policisté z obvodního oddělení v Jaroměři. Vzhledem k hodnotě telefonního přístroje věc zaevidovali jako přečin zatajení nálezu. V případě odhalení pachatele, tak viníkovi hrozí až roční trest odnětí svobody.

Krádež mobilního telefonu zaznamenali a začali vyšetřovat policisté z obvodního oddělení v Jaroměři jen o den později. V pátek 14. 6. 2019 nahlásila odcizení mobilního telefonu z prostoru pánských šaten v plaveckém bazénu maminka 12letého chlapce, který  jej tam ponechal nějaký čas bez dozoru v otevřeném batohu. Po přístroji v hodnotě 10.000 korun i po pachateli, kterému v případě dopadení hrozí za přečin krádeže až dvouletý trest odnětí svobody, nyní policisté pátrají.

O svůj mobilní telefon přišel v pátek 14. 6. 2019 také 15letý mládenec, který cestoval autobusem krátce po půl druhé odpoledne mezi Českou Skalicí a Vestcem. Telefon zřejmě vytrousil z oblečení při jízdě na sedačce autobusu. Mobilní telefon však nikdo z dalších cestujících jako nález neodevzdal. Policisté z obvodního oddělení proto případ kvalifikovali jako přečin zatajení nálezu a po pachateli i zmizelém telefonu pátrají. I pachateli tohoto činu hrozí v případě dopadení až roční trest odnětí svobody.

V souvislosti s těmito případy policisté apelují na občany, aby byli na své věci opatrní a dobře si je zabezpečili proti ztrátě či případnému odcizení. Například uložením do bezpečné uzavíratelné kapsy či přruční brašny nebo kabelky. Rozhodně se též vyplatí mít přístroj zabezpečený proti zneužití heslem nebo otiskem prstu.

por. Mgr.Eva Prachařová
17. 6. 2019 v 15.00 hodin

vytisknout  e-mailem