Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nedokončený obchvat u České Skalice

je častým dějištěm dopravních nehod 

Před nebezpečím dopravních nehod na obchvatu okolo České Skalice varují policisté dopravního inspektorátu v Náchodě. Podle statistik dopravní nehodovosti jedním z míst, kde motoristé bourají nejčastěji se stal právě úsek nové silnice, která objíždí Českou Skalici.
V roce 2007 na celém úseku třiatřicítky (silnice 1. třídy č. 33) vedoucí od Hradce Králové na hranice s Polskem zaznamenali policisté 256 dopravních nehod. Na kratičkém úseku nedokončeného obchvatu jich bylo z tohoto celkového počtu 14, což činí celých 6%. Pět z těchto nehod přitom skončilo zraněním. V roce 2008 je situace obdobná, nepříznivý trend dopravní nehodovosti v tomto úseku pokračuje. Do současné doby se na třiatřicítce stalo 101 dopravních nehod, na úseku českoskalického obchvatu jich z toho bylo 7, tedy 7%. Čtyři nehody opět skončily zraněnými účastníky. Nejrizikovějším místem se ukazuje být křižovatka, ze které ústí na jedné straně vedlejší silnice do firmy Gondela, na straně druhé vedlejší silnice do České Skalice. Právě tam dochází k nehodám s těžkými následky. 
Srážka vozidel Opel a BMW na obchvatu u České SkaliceSrážka vozidel Opel a BMW na obchvatu u České Skalice
Zatím nejzávažnější nehodu tam zaznamenali dopravní policisté v prázdninových měsících roku 2007. V těchto místech se střetly v nemalé rychlosti dva osobní automobily, když řidič osobního vozidla Opel nedal při odbočování doleva do České Skalice přednost protijedoucímu BMW a ještě chtěl manévr před ním stihnout. Tato nehoda skončila třemi těžkými zraněními osob z vozu Opel a dvěma lehčími zraněními z vozu BMW. Právě nedání přednosti v jízdě je také nejčastější příčinou nehod v tomto úseku silnice. Hned za ním následuje nebezpečné otáčení, rychlost a lesní zvěř, která nečekaně přebíhá vozovku.
 

Dopravní policisté proto nabádají motoristy, aby předvídali možné rizikové situace a nespoléhali se na dobré brzdy. Přehledné místo svádí k vyšší rychlosti, ale řidiči leckdy nepočítají s tím, že řidič v automobilu před nimi nebo proti nim se rozhodne odbočit, ale blikat a brzdit bude až na poslední chvíli.

vytisknout  e-mailem