Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nedodržel domluvu

VSETÍNSKO: Hledali jsme ztraceného houbaře.  

Včera večer jsme pátrali v lese v Hutisku Solanci po muži, který se ztratil svému známému při hledání hub. Pátrací akce se zúčastnily desítky lidí z řad hasičů a policistů. Pohřešovaný muž nakonec přišel sám domů.
 
Včera kolem deváté hodiny ráno vyrazili dva muži (68 a 41 let) z Frenštátu p. R. do lesů v okolí Hutiska Solance sbírat houby. Po chvíli se však muži navzájem ztratili. Starší si říkal, že se potkají ve smluvený čas u auta, a proto situaci neřešil a pokračoval v hledání hřibů. Mladší se však rozhodl vrátit k autu, protože byl v lese poprvé a měl strach, že zabloudí. Protože bylo teprve kolem desáté hodiny dopoledne a sraz u auta měli až v jednu odpoledne, rozhodl se, že zajede ke své hodně vzdálené rodině na Pustevny. Autobusem dojel k restauraci Zavadilka v Prostřední Bečvě a dál šel pěšky. U vzdálených příbuzných zůstal až do čtyř hodin odpoledne. Pak jel autobusem do Rožnova p. R., tam přesedl na autobus do Frenštátu p. R., kde bydlí. Kolem půl sedmé, když dorazil domů, mu řekla manželka kamaráda, který s ním byl na hřibech, že ho hledá policie.
 
Mezitím po muži v lese pátralo asi sedmdesát lidí, konkrétně šedesát hasičů (především dobrovolných) a deset policistů. Před samotnou pátrací akcí v lese kolegové prověřili bydliště pohřešovaného muže a další místa, kde přicházelo v úvahu, že by se mohl pohřešovaný zdržovat. Dozvěděli jsme se, že zmizelý muž nemá téměř žádné blízké příbuzné. Mobilní telefon muž u sebe neměl, což byla veliká chyba. Další hřibařovou chybou bylo, že nepřišel ve smluvený čas k autu, kde se měl se svým známým potkat. Starší z mužů měl pochopitelně o svého kamaráda strach, a proto kolem čtvrté hodiny odpoledne kontaktoval policii.
 
Rady pro sběratele hub
  • Na sběr hub chodit minimálně ve dvou, vědět o pohybu druhého, v případě, že houbaři ztratí vzájemný kontakt, předem si domluvit čas a místo setkání a tuto domluvu dodržet!         
  • Nosit s sebou mobilní telefon!          
 
4. října 2013, por. Mgr. Lenka Javorková 

vytisknout  e-mailem