Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Nedejte se zmást!

KRAJ: Policie aktuálně varuje potenciální oběti před nebezpečím kybernetické trestné činnosti. 

V předvánočním období se policisté častěji než jindy setkávají s nepoctivci, kteří se chtějí obohatit na druhých. Své plány potom snadno realizují mimo jiné i v prostředí internetu. V poslední době řeší kriminalisté zabývající se počítačovou kriminalitou celou řadu případů, kdy se na ně obrací poškození s tím, že si objednali na e-shopu zboží, zaplatili za něj předem, ale už se jej nedočkali. Podvodné e-shopy často nabízejí zboží za podezřele nízké ceny, čímž nalákají zákazníky snažící se ušetřit. Policisté upozorňují, aby si lidé objednávali zboží pouze u renomovaných a prověřených on-line obchodníků a jsou obezřetní v případě, kdy si objednávají u méně známých prodejců. Varovným signálem pro ně pak může být jak nízká cena, tak požadování platby předem na účet, nebo to, že u obchodu chybí místo k fyzickému odběru zboží. 

Jiní podvodníci využívají snahy lidí vylepšit si rozpočet před vánočními svátky, a nabízí jim možnost snadného přivýdělku. Poskytovatel brigády (typicky jsou to administrativní činnosti pro člověka v zahraničí, provádění bankovních a finančních analýz, atd.) jim nabízí peníze za to, že si založí bankovní účet se službou internetového bankovnictví a přístupové údaje předají poskytovateli brigády. Nejen, že předávání přístupových údajů k účtu a službám internetového bankovnictví zakazuje v obchodních podmínkách sama banka, ale nevinně vypadající brigáda může vést až ke konfliktu se zákonem. Popsané jednání zájemců o brigádu může být zneužito a sami brigádníci mohou být trestně stíháni pro přečin legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Účty takzvaných bílých koní totiž často protékají peníze pocházející z popsaných podvodných aktivit a jejich nic netušící majitelé jsou nakonec osobami, na něž dopadne trestní odpovědnost za dané jednání.

Důkladně zvážit je třeba i nabídky přivýdělku v oblasti nákupů virtuální měny bitcoinů, nebo provádění finančních úhrad různých služeb. Nelze vyloučit, že takovéto nákupy virtuální měny nebo provádění transakcí přes další (a většinou neznámé) osoby jsou spojené s nezákonnou trestnou činností.

Pokud se v prostředí počítačů a internetu setkáte s podezřelými jevy, které ještě zcela zjevně nevykazují znaky trestné činnosti, můžete se se svou připomínkou k obsahu pokusit kontaktovat přímo provozovatele daného portálu či prostředí. Se závažnějšími podněty k řešení jednoznačně protiprávního jednání se neváhejte obrátit přímo na Polici ČR.

por. Mgr. Petr Nečesánek

vytisknout  e-mailem