Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nedbalostí zavinil úhyn devíti kusů dobytka

ZLÍNSKO: Zanedbal péči a nevytvořil zvířatům správné podmínky. 

Komisař kriminální policie ze Zlína obvinil dvaapadesátiletého muže z obce poblíž Valašských Klobouk z trestného činu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, protože z hrubé nedbalosti zanedbal péči o zvířata, která vlastní. V důsledku zanedbání péče uhynulo celkem devět kusů dobytka, a to býčků, jaloviček a krav. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí chovateli dobytka až dva roky vězení.

Prověřování podezření ze spáchání trestného činu proti životnímu prostředí odstartovalo oznámení pracovníků příslušného úřadu v červenci letošního roku. Ti zkontrolovali chovatele v lednu a v únoru letošního roku. Podezření na zanedbání péče o zvířata potvrdila zdravotní pitva devíti zvířat, která v průběhu zimy zemřela. Veterináři odhalili, že zvířata byla podvyživená, chovatel jim navíc neposkytl přiměřenou ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, nezabezpečil suché a neznečištěné místo. Nepříznivé klimatické podmínky, náročný terén a nedostatečná výživa vedly u devíti zvířat k vyčerpání tělesných rezerv a k úhynu. Zvířata neměla žádné energetické zásoby v podobě tuku a byla dehydrovaná v důsledku nedostatečného příjmu tekutin. Jedna z uhynulých krav byla březí.

Podezřelý muž porušil veterinární zákon tím, že nesledoval zdravotní stav dobytka a nemocným zvířatům nezabezpečil řádnou veterinární péči. Zákon na ochranu zvířat proti týrání zase porušil tím, že omezoval výživu zvířat včetně napájení a choval je v naprosto nevhodných podmínkách. Jeho nedbalé jednání potom vedlo k úhynu většího množství dobytka. Majitel choval celkem 33 kusů dobytka.

Podezřelý muž, který dosud nemá v rejstříku trestů žádný záznam, svoje jednání vysvětloval tím, že v zimě dojde vždy k přirozenému úhynu slabších kusů dobytka a že neměl možnost jinak zabezpečit vhodnější podmínky k chovu.

26. září 2019, por. Bc. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem