Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Nedávejte zlodějům šanci!

BRNO: Brněnští policisté evidují od začátku srpna již desítky krádeží.  

Anonymita velkého města, množství lidí, kteří nevěnují pozornost svým osobním věcem nebo také lhostejnost kolemjdoucích, to jsou často aspekty, kterých využívají pachatelé krádeží. I během letních prázdnin řeší brněnští policisté mnoho případů kapesních krádeží a krádeží na osobách. Jen od začátku tohoto měsíce evidují již desítky případů.  
 
V uplynulých dnech byla například okradena čtyřicetiletá žena, která v nočních hodinách usnula na lavičce na zastávce MHD v ulici Nádražní. Zloděj paní prořízl kabelku a odcizil z ní peněženku s finanční hotovostí šest tisíc korun i s důležitými doklady včetně rodného listu a dále také mobilní telefon.  
 
Během spánku v noční lince autobusu přišel o svoji peněženku také třiadvacetiletý mladík. V tomto případě mu zloděj prořízl zadní kapsu u kalhot. Okradený muž měl v peněžence asi tři sta padesát korun a také téměř všechny doklady i platební kartu. 
 
K další události došlo v ulici Štefánikově, kde si devatenáctiletý mladík odložil peněženku na sedák skútru, o který byl opřený. I v tomto případě se podařilo hbitému zloději nepozorovaně peněženku s pětistovkou a doklady odcizit.
 
Opět apelujeme na občany, aby byli obezřetnější a nedávali zlodějům šanci.
 
Prevence:
  • Věnovat dostatečnou pozornost kabelkám, batohům i peněženkám v zadních kapsách kalhot. Peněženky raději nenosit ve svrchních kapsách a v žádném případě ne viditelně.
 
  • Peníze a doklady je vhodnější nosit odděleně.
 
  • Lidé by měli být obezřetní při nákupech v obchodech, kde jsou zaměstnáni výběrem zboží. Stačí na moment ztratit přehled a snadno přijdou o své cennosti a peníze. Z tohoto důvodu je naprosto nevhodné odkládat kabelky do nákupních vozíků.
 
  • Na riziko krádeží je třeba myslet i při návštěvě barů a diskoték. Zábava je často v plném proudu a volně odložené kabelky a mobilní telefony bez dozoru je možné vidět na každém rohu.
 
Zvukový záznam: krádeže0608.mp3
 
por. Andrea Straková, 6. srpna 2013

 

vytisknout  e-mailem