Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nedávejte šanci zlodějům!

Opomenuté věci ve vozidlech jsou snadnou kořistí pro zloděje. 

     Policie opět vyzývá občany, aby si chránili před krádeží věci z motorových vozidel a neopomínali zde kabelky, kufříky, batohy a tašky s doklady, finanční hotovostí a jinými cenostmi nebo zavazadla s nákupem na viditelných místech a nedávali tak podnět k vloupání do svých vozidel. Ve většině případů zlodějům postačí i malá chvilka nepozornosti a neopatrnosti a umí ji využít ve svůj prospěch, ač majitel vozidlo opustí na kratší čas při odchodu za nákupem, či vyzvednout dítě do školního zařízení a nebo zaparkuje vozidlo do následujícího dne. Nejčastějšími zapomenutými věcmi v autech bývají  mobilní telefony, peněženky, doklady, ale také náhradní klíče od vozidla. Někteří řidiči zde ponechají i videokamery, fotoaparáty, notebooky nebo ve firemních vozech různé nářadí a přístroje. Zapomenuté věci v zaparkovaných vozidlech jsou lákadlem pro nenechavce, kteří věci odcizí a mnohdy za sebou zanechají značnou škodu na vozidle, kterou způsobí při násilném vniknutí. Majitelům poté nejen vznikne finanční škoda, ale taktéž časová újma a řada nepříjemností při zabezpečení a vyřizování nových platebních karet, klíčů a dokladů. V mnoha případech by se dalo k těmto vloupáním do osobních i nákladních vozidel předejít, kdyby občané dbali zvýšené opatrnosti a tím by si ušetřili nejen finance za odcizené věci, či poškození , ale i časovou ztrátu. Všichni řidiči i spojezdci by si měli především uvědomit, že  "Auto není trezor!"

     Dále policie upozorňuje občany, aby nebyli v takových situacích lhostejní a pokud jsou v daném okamžiku svědkem vloupání do vozidla, aby poskytli informace na linku 158 a na místo byla vyslána ihned policejní hlídka k zadržení pachatelů. Nikdo nemůže vědět, kdy si zloděj vybere právě Vaše vozidlo k vyloupení nebo odcizení. 

Několik případů z této trestné činnosti

     Před obchodním domem v Kladně v Unhošťské ulici na parkovišti vnikl neznámý pachtel za užití násilí do osobního vozidla Opel.  Následně odtud odcizil batoh, notebook s nabiječkou, dva mobilní telefony a dva kusy disku, látkovou peněženku, platební kartu a učebnici. Vzniklá škoda činila celkem 23 350,-Kč. Policie případ prošetřuje jako podezření z trestného činu krádeže.  

     Při policejní činnosti policisté nalezli v Kladně v Mládežnické ulici odemčené vozidlo s rozházenými věcmi. Celá událost byla oznámena majitelce,  která po prohlídce vozidla zjistila, že neznámý pachatel jí odtud odcizil navigaci v celkové hodnotě 1 500,-Kč. Případ je šetřen jako podezření z trestného činu krádeže.

     V nočních hodinách dne 18. ledna poté co 33 letý řidič svezl stopaře na trase Stochov-Slovanka - Kamenné Žehrovice zjistil, že mu tento neznámý spolujezdec odcizil ze zadního sedadla kabelku. Obsahem kabelky byl mobilní telefon, fotoaparát, doklady a finanční hotovost. Pachatel svým jednáním způsobil škodu ve výši 9 950,-Kč. Policie případ prošetřuje.

 

19. ledna 2011

nprap. Jana Šteinerová

vytisknout  e-mailem