Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

"NEDÁME SE" - prevence pro seniory

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Královehradeckého kraje představilo v Praze ojedinělý projekt „Nedáme se“.Projekt je zaměřen na seniory, jakožto jednu z nejvíce ohrožených skupin podvodným jednáním osob, které na seniorech, pod různými záminkami, vylákají peníze. Jedná se o nevýhodné obchody, kdy osoby nakoupí několikanásobně předražené zboží, nebo na nich podvodníci vymámí velké částky peněz pod různými záminkami. Senior dá podvodníkovi peníze v podstatě „dobrovolně“ a jeho jednání je pak velmi těžko prokazatelné. 

Správnou cestou, jak toto kriminální jednání minimalizovat, je vzdělávat a poučovat ohroženou skupinu osob, jak rozpoznat manipulativní chování a jak na něj reagovat. Královéhradecký kraj společně s Romanou Mazalovou proto připravil projekt, kdy jsou senioři vzděláváni zábavnou formou, pomocí komentovaného divadelního představení s možnostmi nácviku obranných technik. Divadelní představení ztvárňují 4 herci a Divadla Jesličky z Hradce Králové. Scénář k programu napsala Romana Mazalová, psycholožka a spoluautorka filmu Šmejdi, která hrané scény komentuje a popisuje vhodné techniky komunikace.

Během představení „vystupuje“ policista, který seznámí obecenstvo s aktuálními trendy v podvodném chování pachatelů a s možnostmi, jak se může podvedená osoba bránit. Hovoří o nejčastějších legendách podvodníků, které používají k tomu, aby vnikli do obydlí seniora, nebo jej „zlákali na svou stranu“, vzbudili v něm důvěru, či soucit a poté jej například okradli o celoživotní úspory. Dále policista sděluje rady, jak se vyhnout či jak se zachovat, při oslovení takovým podvodníkem. Poslední série rad z úst policisty zazní na téma co dělat potom, když se stanu obětí podvodníka, nebo jiné trestné činnosti.

Toto divadelní představení pro seniory proběhlo 8.12.2015 také v Praze. V kinosále Muzea Policie ČR se na tři desítky seniorů stalo součástí vskutku netradičního představení, které je přímo pohltilo, jelikož se někteří senioři sami stali součástí představení a "na vlastní kůži" si vyzkoušeli jaké to je, stát se obětí podvodníka. Podle ohlasů po představení, ale i již v jeho průběhu, je tato problematika seniorům známá a mnoho z nich se již v minulosti nechalo obdobnými praktikami podvést. Je tedy důležité se seniorům věnovat a to právě i touto novou formou preventivních divadelních představení.  

 

14.12.2015 - por. Bc. Ondřej Penc

vytisknout  e-mailem