Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nechala si padělat maturitní vysvědčení

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Chtěla lepší práci, a tak si koupila padělek maturitního vysvědčení.  

 

Dvaačtyřicetiletá žena z Uherského Hradiště hledala vloni v červenci práci. Vybírala si takové pracovní pozice, pro jejichž výkon zaměstnavatelé požadovali maturitní vzdělání. Jenže ona sama měla v ruce jen svůj výuční list, protože maturitu nikdy nesložila. Nerozhodla se hledat si méně kvalifikovanou práci nebo dodělat si poctivě maturitu nástavbovým studiem. Na cestě za maturitním vysvědčením a lepší prací se rozhodla podvádět a získat falešné maturitní vysvědčení. Protože sama by zřejmě nebyla schopná falzifikovat takovou listinu, zabrouzdala na internetu, na němž opravdu objevila někoho, kdo jí nabídl výrobu maturitního vysvědčení.

Komunikace probíhala neosobně jen přes e-mail. Žena si vybrala střední školu, na které si přála „maturitu“ složit a neznámému člověku poslala všechny potřebné údaje o sobě. Za pár dní jí přišla poštou dobírka za patnáct tisíc korun, které žena zaplatila a v ruce držela „své“ vysvědčení o maturitní zkoušce, kterou nikdy nesložila. S tímto padělkem byla přijata nejdříve do jedné firmy, v níž chtěla pracovat. Až v ní skončila, tak přišla s padělkem do další společnosti, v níž pracuje dodnes. Při přijímacím řízení si společnosti pravost listiny neověřovaly. Střední škola, která měla vysvědčení vystavit, potvrdila, že jde o falzifikát. Jednak žena na škole nikdy nestudovala a pak na samotném vysvědčení byly uvedeny i faktické chyby.

Uherskohradišťští kriminalisté ji v těchto dnech obvinili ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, za což zákon ukládá až tři roky vězení. Padělatelé jsou již trestně stíháni kriminalisty v Ústeckém kraji.


 

9. prosinec 2011, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem