Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Nebuďte neviditelní!“

MS kraj – preventivní akce zaměřená na viditelnost chodců 

Již nadchází období, ve kterém se v silničním provozu bude častěji vyskytovat takzvaná „snížená viditelnost“. Pozdní rozednívání či brzké stmívání, ale také povětrnostní vlivy – mlha, hustý déšť nebo sněžení, souvisí se zhoršenou viditelností.

Chodci (stejně jako cyklisté) patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, ve kterém je důležité nejen vidět, ale také být viděn – „nebýt neviditelný“. Moravskoslezští policisté – preventisté, spolu s kolegy z dopravní služby, připomínali přímo v terénu chodcům vhodnost užití reflexních prvků i v obci. (pozn. zákon stanoví, že pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích). 

Důležitost užití reflexních prvků v silničním provozu je zřejmá, neboť chodec je s nimi vidět až na vzdálenost 200 m. Naproti tomu v tmavém oblečení až na deset krát menší. Realizace akce proběhla dnešního dne v ranních hodinách na vícero místech v kraji. Oslovení chodci reagovali na tuto preventivní činnost ze strany policistů velmi pozitivně.

Akce proběhla také na OpavskuKarvinskuNovojičínsku.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
por. Mgr. Lukáš Kendzior
15. října 2019

Aktualizace (prevence v médiích):
16. 10. 2019: TV POLAR, denik.cz (KARVINSKÝ A HAVÍŘOVSKÝ)  
14. 11. 2019: CT1 Studio 6 (stopáž od 37:06), Studio ČT24,Události v regionech (Ostrava) CT1

vytisknout  e-mailem