Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Nebuďte neviditelní

Bruntálsko - být viděn, může zachránit život 

Období, kdy se později rozednívá a dříve stmívá, stále není u konce. Zimní měsíce s sebou nesou také značnou proměnlivost počasí – sníh, déšť, mrholení nebo mlhu. Všechny tyto jevy způsobují sníženou viditelnost, a proto se policisté v tomto období zaměřují v rámci preventivních akcí na nejohroženější účastníky silničního provozu – chodce a cyklisty, kterým připomínají důležitost užívání reflexních prvků.

V Bruntále a přilehlém okolí se mohli chodci a cyklisté potkat s dopravními policisty a policejní preventistkou v časných ranních hodinách ve čtvrtek 3. února. Policisté upozorňovali na důležitost používání reflexních prvků za snížené viditelnosti i na jejich vhodné umístění.

  • Osoba s vhodně umístěnými reflexními prvky je pro řidiče motorového vozidla viditelná až na vzdálenost 200 metrů
  • Reflexní prvky se umisťují na pohyblivé části těla, tedy na ruku a nohu,  na stranu ke středu vozovky
  • Vhodnější v tomto období je také nošení svrchních částí oblečení světlé barvy, případně světlého batohu nebo tašky, na který lze reflexní prvek také umístit

Zdůrazněna byla chodcům i povinnost používání reflexních prvků, která je uložena zákonem.

Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.

Preventivní akce zamřené na viditelnost účastníků silničního provozu budou v následujícím období probíhat i nadále v celém Moravskoslezském kraji.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
nprap. Karla Špaltová

 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem