Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nebuď labuť! - preventivní kampaň proti investičním podvodům

Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), která má ve své gesci potírání finanční kriminality, spouští v těchto dnech preventivní kampaň zaměřenou proti investičním podvodům. Jejím cílem je zvýšit všeobecné povědomí o tomto druhu trestné činnosti, varovat před rychlým nárůstem případů investičních podvodů a apelovat na zvýšenou opatrnost občanů při posuzování nabídek investování. 

Děje se tak záměrně v předvánočním období obecně nahrávajícím podvodníkům a podvodům rozličných podob, navíc v době zhoršené ekonomické situace a vysoké inflace, která může působit jako kriminogenní faktor a argument pro podvodníky, proč právě teď využít jejich „výhodnou“ investiční nabídku, která může být „příležitostí, jež přichází pouze jednou za život“.

Vzhledem k rychlému nárůstu investičních podvodů a velkému počtu poškozených v posledních letech se NCOZ rozhodla varovat před tímto druhem trestné činnosti, která je i kvůli vysokým ziskům z ní plynoucím pro pachatele oblíbená u skupin organizovaného zločinu. Mezinárodní prvek navíc zvyšuje složitost odhalení těchto trestných činů. Tím spíše je důležitá prevence. 

Prevence je lepší než léčba
NCOZ ve snaze zvýšit povědomí o investičních podvodech a důležitosti předcházení této trestné činnosti předkládá základní informace a doporučení, jak se můžete vyhnout investičním podvodům. Smyslem je usnadnit potenciálním obětem rozpoznat včas setkání s rizikovou informací či kontaktem. 

Jak se můžete vyhnout investičním podvodům?
Základním předpokladem investičních podvodů je získání důvěry potenciálních obětí. Pachatelé vás mohou přesvědčovat k uzavření lákavé „výhodné“ investice osobně nebo vám předkládat „skvělou“ online nabídku.

Vždycky je namístě zjistit si maximum informací o nabízené investiční příležitosti a informace si ověřovat. 

Dejte si pozor na nevyžádané investiční nabídky. Důsledně prozkoumejte každý aspekt investiční nabídky, a to i od osoby, kterou osobně znáte a pokládáte ji za důvěryhodnou. I ta mohla být oklamána. Stejně tak se nenechte zmást „lákavou výhodnou nabídkou investování“ propagovanou známou osobností. Její jméno a tvář mohou být zneužity.

Nedovolte, aby na vašich úsporách parazitovali podvodníci. Buďte informovaní a nenechte se podvést. 

Další preventivní tipy jsou k dispozici v přiložených materiálech.

PAMATUJTE!
Subjekt, kterého znáte jen z online prostředí, nemusí být tím, za koho se vydává! Dávejte si pozor, které soukromé informace, kde a komu sdělujete, abyste třeba zbytečně nepřitáhli pozornost podvodníků!

Za zvlášť zavrženíhodné považujeme jednání pachatelů investičních podvodů, jejichž cílem jsou osoby staršího věku. 

Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi jejich finančních prostředků.
 

kpt. PhDr. Růžena Randáková, Ph.D.
NCOZ SKPV
5. prosince 2022
 

vytisknout  e-mailem