Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nebojte se tyrana a zavolejte na linku 158, domácí násilí je stále trvající hrozbou

Jindřichův Hradec - Policie má oprávnění vykázat agresora na 10 dní, soud pak na jeden měsíc.  

Policie ČR,  Územní odbor Jindřichův Hradec zaznamenal za rok 2008 celkem 45 výjezdů hlídek policie k domácímu násilí, v roce 2009 bylo těchto výjezdů již 91. Tyto případy jsou, bohužel, pouze špičkou ledovce. Mnoho týraných osob , které žijí s agresorem ve společné domácnosti , ať už manželky či družky, děti nebo senioři,  tiše trpí a  bohužel nikdy nenajdou odvahu zvednout telefon a  vytočit   linku 158. 
     Policisté na Slavonicku mají s řešením domácího násilí a rovněž s aplikací institutu „ vykázání“ bohaté zkušenosti . Npor.  Zdeněk Bohuslav  , zástupce vedoucího obvodního oddělení Policie ČR ve Slavonicích, uvádí jeden případ za všechny. Jednalo se o domácí násilí činěné otcem agresorem na vlastní dospělé dceři ve Slavonicích. „Zde docházelo k týrání, které neustále narůstalo. Násilnický otec pod vlivem alkoholu dceru opakovaně fackoval a ve třech případech jí dokonce hrozil i nožem. Kdyby se ženě nakonec nepodařilo utéct, kdoví, jak by to dopadlo. Svým útěkem si dost možná zachránila život. Intervenční centrum jí dnes hledá náhradní ubytování.“
 
„Domácí násilí je opakované násilné jednání, během něhož dochází k nebezpečným útokům proti životu, zdraví a lidské důstojnosti,“ říká nadporučík Zdeněk Bohuslav a pokračuje: „Toto násilí je pácháno v bytě nebo v jiném společně obývaném objektu a většinou se jedná o dlouhodobou záležitost.  A příčiny? Vydírání nejen fyzické, ale i psychický teror, sexuální vydírání, finanční a citová závislost a manipulace přes děti. Agresor může rovněž záměrně narušovat   týrané osobě  sociální  statut např. zakazuje chodit do práce, stýkat se se známými , žárlí, ničí věci, ale i  vyhrožuje zabitím dětí !
Tento negativní fenomén je tu dle npor. Bohuslava už velmi dlouho, ale legislativně byl prý řádně ošetřen až v roce 2006. Jednalo se o zákon o ochraně před domácím násilím a zároveň došlo i k úpravě občanského soudního řádu.  
 
Vykázání  je oprávnění policie, kdy  úřední záznam o vykázání, pošle PČR na soud dle místa bydliště a  Intervenčnímu centru. Po obdržení zprávy od PČR je zde  vzájemná vazba s již zmíněným centrem  , neboť  Intervenční centrum  samo kontaktuje postiženou osobu a také Odbor sociálních věcí pokud je přítomno nezletilé dítě.
Pro týrané osoby platí jedna zásadní informace: Nebojte se a zavolejte Policie ČR! Tísňová linka je 158 !
 
„Policie může násilníka vykázat na deset dní a soud pak toto vykázání může na žádost týrané osoby prodloužit o další měsíc. A během této doby může oběť násilí podniknout další kroky směrem ke zdárnému vyřešení svého problému. Zde bych doporučil obrátit se například na Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím, jehož pobočka se nachází i v Českých Budějovicích,“ radí npor. Bohuslav a připomíná, že policie dodržování vykázání průběžně kontroluje.
 
 „Může se taky stát, že násilník za tři dny přijde domů s prosíkem,“ podotýká policista, ale zdůrazňuje, že i kdyby se žena nechala umluvit, nehrálo by to žádnou roli.
 
„Pokud jsou totiž naplněny všechny podmínky pro vykázání, je toto vykázání provedeno a jeho dodržování následně vyžadováno bez ohledu na to, zda s ním ohrožená osoba souhlasí, nebo ne.
Jde to zcela mimo ni a jakékoli její přemlouvání či vyhrožování ze strany agresora nemá tudíž žádný smysl.
 Policie upozorňuje nejen agresory, ale i osoby týrané, že jedna kopie zápisu o vykázání putuje na zmíněné Intervenční centrum, druhou kopii odesílá k příslušnému okresnímu soudu. Pokud v případu figuruje nezletilé dítě, dostane kopii i orgán péče o dítě. Tento propracovaný systém je skutečně funkční.
Soud od policie  o vykázání násilníka ví díky zaslané kopii protokolu a na svoje rozhodnutí má stanovenu zákonnou lhůtu.
 
Důrazně zde na týrané ženy, seniory i děti  apeluji, aby se nebály a na linku 158 bez dlouhého otálení zavolaly. Nesmí se bát, natož ostýchat, ani kvůli tomu, že první jednání bude vedeno s mužem-policistou. Ženy musí policistům říct všechno a maximálně podrobně. A to i v případě sexuálního útoku partnera. Jedině takovýmto jednáním předejde terorizovaná osoba dalším atakům. Pokud totiž muž zaútočí jednou, je tu velká pravděpodobnost, že tak učiní podruhé, potřetí a stále znovu. Policie může násilníkům jejich řádění jednou provždy zatrhnout. Týraným osobám  pomůžeme a ochráníme je. Jsme tu od toho.
 
por. Mgr. Bc. Hana Millerová pcrjhtm@mvcr.cz
19. ledna 2010

vytisknout  e-mailem