Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nebezpečný nález

V pondělí, tj. 9. května 2011 v odpoledních hodinách byl Pyrotechnické službě Policie ČR oznámen nález munice při hloubení příkopu v obci Darkovice na Opavsku.  

Na místo vyjeli policisté pyrotechnické expozitury se sídlem ve Frýdku-Místku a zajistili celkem 103 kusů německých puškových granátů ráže 30 mm a pěchotní munici pocházející z období druhé světové války.
 
Svým rozsahem se jednalo o mimořádný nález, který byl zároveň velmi nebezpečný. U tohoto typu munice nelze snadno rozpoznat, zda se jedná o již vystřelenou ale nevybuchlou munici. Vzhledem k rozsahu a místu nálezu nebylo možné provést ničení na místě. Převoz se uskutečnil s policejním doprovodem tak, aby nedošlo k ohrožení obyvatel.
 
Ve stejné obci pyrotechnici  již o den dříve  zajistili jeden tříštivo-trhavý dělostřelecký náboj ráže 76 mm, který byl nalezen při terénních úpravách na zahradě mezi rodinnými domky.
 
Všechnu zajištěnou munici pyrotechnici převezli k bezpečnému zničení.
 
Nálezy válečné munice jsou v rámci Moravskoslezského kraje stále poměrně časté a vždy pro ně platí základní pravidlo -  s předměty nijak nemanipulovat a ihned přivolat policii. Jinak může být vážně ohroženo zdraví osob i jejich život.
 
kpt. PhDr. Dagmar Bednarčíková
tisková mluvčí Policejníího prezidia
11.05.2011
Odkazy do noveho okna

Darkovice_1

Darkovice_1 

Detailní náhled

Darkovice_2

Darkovice_2 

Detailní náhled

Darkovice_3

Darkovice_3 

Detailní náhled

Darkovice_4

Darkovice_4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem