Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nebezpečný nález munice

Pyrotechnici z brněnské expozitury Pyrotechnické služby Policie České republiky zajišťovali v době od 28. do 30. května 2012 nález většího množství munice v jihomoravských Boskovicích. 

Nález oznámil na linku 158 sběratel, který při hledání mincí detektorem kovů narazil na zasypaný zákop z období 2. světové války. Přivolaný policejní pyrotechnik pak ze země vyzvedl více než 2 kg pěchotních nábojů (převážně ráže 7,92 Mauser), 90 ks puškových granátů s tříštivým účinkem, 98 ks dělostřelecké munice (převážně dělostřeleckých min ráže 80 mm), tříštivých dělostřeleckých granátů ráže 105 mm, tříštivých a kumulativních dělostřeleckých granátů ráže 75 mm. Dále zde bylo nalezeno 8 ks pancéřových pěstí a větší množství nábojů ráže 20 mm.
 
Celý nález byl silně zkorodovaný a tedy i velmi nebezpečný. Riziko spočívá zejména ve stavu, v jakém se po desetiletích v zemi jednotlivé objevené kusy nacházejí. Například zdánlivě zajištěný granát může mít vyřazené bezpečnostní mechanismy a při sebemenším kontaktu explodovat. Neodborná manipulace může mít tragické následky, jako tomu bohužel bylo v nedávných případech, kdy se nálezci snažili rozebrat nalezené granáty a došlo k jejich detonacím. V jednom případě došlo k úmrtí osoby, v dalším k vážnému zranění.
 
Obdobné nálezy nejsou na území České republiky ničím výjimečným. Zejména v místech prudkých bojů mezi německými a spojeneckými jednotkami lze i po téměř 70letech najít nevybuchlé dělostřelecké, pěchotní či minometné granáty, náboje do palných zbraní nebo různé druhy min a ručních protitankových zbraní. Boskovický nález byl po zajištění odvezen a odborně zlikvidován ve stále trhací jámě.
 
DŮRAZNĚ VARUJEME PŘED JAKOUKOLIV MANIPULACÍ!
 
Pro nálezy potencionálně nebezpečných předmětů platí vždy stejná základní pravidla - předmětů se vůbec nedotýkat, ihned přivolat policii a podle možností zajistit, aby se k nim nepřiblížil ani nikdo jiný. Při jejich nedodržení by mohlo dojít k ohrožení života či zdraví osob, a to i v okolních domech.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
08.06.2012
Odkazy do noveho okna

Boskovice 1

Boskovice 1 

Detailní náhled

Boskovice 2

Boskovice 2 

Detailní náhled

Boskovice 3

Boskovice 3 

Detailní náhled

Boskovice 4

Boskovice 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem