Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nebezpečný muž byl vzat do vazby

TŘEBÍČSKO: Řidič ujížděl před policisty, v autě převážel drogy 

Ve vazební věznici skončil nebezpečný muž, který dvakrát ujížděl před policisty. Na Třebíčsku jedno z policejních vozidel vytlačil ze silnice a při jeho druhé zběsilé jízdě, tentokrát v Moravskoslezském kraji, do policejního automobilu narazil. Podezřelého muže policisté zadrželi. Ve vozidle převážel mimo jiné drogy, peníze a plynovou pistoli, řízení vozidel má zakázáno. Obviněn byl ze spáchání tří trestných činů a na podaný návrh vzat do vazby. Muži hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.

Celý případ začal vloni v září na Třebíčsku. Řidič vozidla Škoda Fabia jel v Třebíči, kde ho v odpoledních hodinách zastavovala policejní hlídka. Muž ale na výzvy nereagoval a začal místo toho ujíždět. Za vozidlem policisté okamžitě vyjeli a dávali mu pokyn k zastavení zvukovým a světelným zařízením. Řidič jel v úmyslu uniknout velmi riskantní a nebezpečnou jízdou a do snahy o jeho zastavení se zapojily další hlídky. V Hrotovicích řidič pronásledovaného automobilu vytlačil ze silnice policejní vozidlo, které se ho snažilo předjet, a došlo tak k poškození pneumatik policejního vozu. V jízdě řidič pokračoval k Dalešicím, kde poškozené vozidlo odstavil v lesním terénu a utekl. Policisté začali po řidiči okamžitě v lokalitě pátrat. Prověřování případu převzali kriminalisté oddělení obecné kriminality. Odstavené vozidlo ohledali a zajistili.

Ve velmi krátké době policisté zjistili, že podezřelým řidičem je sedmatřicetiletý muž z Jihlavska. Na muže důvodně podezřelého ze spáchání trestného činu byl vydán státním zástupcem souhlas se zadržením a následně po něm policisté vyhlásili celostátní pátrání. Dalším prověřováním se kriminalistům podařilo zjistit, že by se nebezpečný muž mohl pohybovat ve vozidle Audi a také po automobilu vyhlásili pátrání.

Hledaného muže se podařilo dopadnout minulý týden na Ostravsku opět za dramatických okolností. Muž před hlídkami ujížděl a jeho jízda skončila nárazem do policejního vozidla. Řidiče policisté zadrželi. Při prohlídce automobilu byly mimo jiné nalezeny drogy, finanční hotovost a plynová zbraň. Kriminalisté vše zajistili, krystalická látka byla podrobena expertíze.

Zadrženého muže převzali třebíčští kriminalisté a směřoval do policejní cely. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání muže. „Sedmatřicetiletý muž byl obviněn ze zločinu násilí proti úřední osobě spáchaného se zbraní a při němž byla způsobena větší škoda, dále ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí,“ řekl npor. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, zbraní se v tomto případě rozumí vozidlo, které bylo při útoku použito. Obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán za různorodou trestnou činnost, včetně drogové. Z věznice byl naposledy propuštěn vloni na jaře. Muž má dále uložen zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Na základě rozhodnutí soudu byl muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Případ kriminalisté dále vyšetřují. 

Za trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na deset let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

23. února 2022

vytisknout  e-mailem