Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nebezpečnou jízdou, kdy policii ujížděli, ohrožovali ostatní účastníky silničního provozu

BEROUNSKO - Dvojice si vyslechla obvinění z několika trestných činů. 

Nebezpečně rychlou a riskantní jízdou, při které ujížděla dvojice policejní hlídce, ohrožovala několik účastníků silničního provozu. Jednatřicetiletý muž a třiatřicetiletá žena si každý převzali obvinění ze dvou trestných činů. Nyní jim hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Vše začalo 20. května, v půl jedné odpoledne, kdy policejní hlídka chtěla ke kontrole zastavit v obci Hořovice osobní vozidlo Mercedes. Jeho řidič ale absolutně nerespektoval výzvy k zastavení a naopak zareagoval na celou situaci sešlápnutím plynu na pedálu. Šofér Mercedesu začal ujíždět ke kruhovému objezdu, na němž vjel do protisměru, přičemž ohrozil přijíždějící ostatní řidiče, kteří byli nuceni snížit rychlost a změnit směr jízdy. V protisměrném pruhu, a navíc rychlostí mezi 130 až 160 km/hod., se dál řítil ulicí Masarykova, Plzeňská až do Záluží, kde na tomto úseku ohrozil svým „kličkováním“ mezi auty také cyklisty, řidiče kamionu a autobusu. 

Během této nebezpečné jízdy jeho spolujezdkyně vyhazovala z okna auta různé předměty, aby zabránila pronásledování policejní hlídky, přičemž tímto jednáním ohrozila několik posádek vozidel, jejichž řidiči se vyhazovaným předmětům museli vyhýbat. Některé vozy skončily s promáčknutými plechy či rozbitými skly.

Řidiče Mercedesu ale nic nezastavilo a neustále ujížděl stočtyřicetikilometrovou rychlostí až do obce Cerhovice. Tam ale s vozidlem zpomalil, kdy důvodem bylo vyměnění si míst v autě se spolujezdkyní. Za volant místo 33letého muže sedla 31letá žena, která taktéž nerespektovala výzvy k zastavení a pokračovala směrem na obec Kařez. Tam ji policejní hlídka předjela zleva, aby zamezila řidičce v další jízdě, nicméně ta přidala na plynu a levou přední částí Mercedesu narazila do pravé boční části služebního vozidla. 

Poté se podařilo policistům pronásledované vozidlo zastavit a obě osoby zadržet. Ty se po zadržení odmítly podrobit dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu a také testu na drogy. Lustrací u muže policisté zjistili, že má platný zákaz řízení motorových vozidel, a to od května letošního roku do listopadu 2023.

Tímto 33letý muž a 31letá žena společným jednáním vystavili nebezpečí těžké újmy na zdraví nebo smrti nejméně 8 řidičů, kdy vysokou rychlostí vědomě ujížděli policistům a nerespektovali jediné výzvy k zastavení a dále také tím, že v tu dobu spolujezdkyně úmyslně vyhazovala z okna proti zasahujícím policistům různé předměty, čímž ale byly ohroženy životy osádek nejméně 5 vozidel.

Komisař služby kriminální policie a vyšetřování zahájil proti oběma osobám trestní stíhání. Třiatřicetiletého muže obvinil ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a dále ze zločinu obecné ohrožení ve spolupachatelství. Jednatřicetiletou ženu obvinil ze spáchání dvou zločinů, a to z násilí proti úřední osobě a z obecného ohrožení ve spolupachatelství. V případě odsouzení jim hrozí trest odnětím svobody na tři roky až osm let.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
13. června 2022

vytisknout  e-mailem