Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nebezpečné pronásledování

České Budějovice - "Stalkerovi" teď hrozí pobyt za mřížemi.  

Mobil v ruce.jpg
Ze spáchání trestného činu nebezpečného pronásledování viní vltavotýnští policisté 22letého muže. Podezřelý muž se protiprávního jednání dopouštěl tím, v době od února letošního roku do současné doby 17leté dívce z Českobudějovicka opakovaně prostřednictvím SMS zpráv, ale i telefonicky vyhrožoval ublížením na zdraví. Svou oběť pronásledoval a omezoval ji v běžném způsobu života. V důsledku popsaného jednání se poškozená dostala do velmi složitých životních situací. Vltavotýnským policistům se podařilo pachatele zadržet a jeho nezákonné praktiky prokázat.
Pohnutky ke svému agresivnímu jednání bude muset útočník vysvětlovat před soudem, kde mu mimo jiné, v případě prokázání viny, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až jednoho roku.
 

telefon
Obrana proti stalkingu:
- Jednoznačně dejte stalkerovi najevo, že nemáte o jeho projevy zájem. Bez výjimky se vyhněte schůzkám, telefonním hovorům, esemeskování apod. Jakákoli reakce z vaší strany stalkera povzbuzuje k další aktivitě.
- Všechny důkazy obtěžování ( záznamy telefonních hovorů, dopisy, sms zprávy atd. ) si uschovejte. Jakmile kontaktujete Policii ČR, budete tyto důkazy potřebovat.
- Změňte svoje chování a zvyky. Pohybujte se po jiných trasách, změňte nákupní středisko, telefonní číslo a založte si jinou e-mailovou adresu.
- Mimo domov se pohybujte s důvěryhodnou osobou.
- Noste mobilní telefon pro případné zavolání pomoci a dále můžete mít u sebe legální prostředky pro svoji obranu ( pepřový sprej, alarm ).
- Nestyďte se obrátit na odbornou pomoc – Intervenční centrum České Budějovice, tel: 386
323 016, 603 281 300

 

nprap. Regina Tupá,  piscb@mvcr.cz
20.  března 2013
 

vytisknout  e-mailem