Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Nebezpečné lihoviny zkoumá KÚP

Znalci Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) z odvětví chemie budou zkoumat vzorky zajištěných lihovin, u nichž je podezření na přítomnost nebezpečného metanolu.  

Kriminalistický ústav Praha je kompetentní provést zkoumání lihovin v případech, kdy je podezření na nezákonnou výrobu lihu v souvislosti s trestnou činností.
 
Znalci při zkoumání lihovin využívají metodu plynové chromatografie, metodu head-space a zjišťují složení zkoumaných vzorků z hlediska obsahu etylalkoholu (etanol), metylalkoholu (metanol) a dalších, vyšších alkoholů. Cílem analýzy v aktuálních případech je určit zejména kvantitativní zastoupení etanolu a metanolu ve vzorku. Součástí znaleckého zkoumání je rovněž posouzení kvalitativního a kvantitativního složení vzorku s ohledem na obsah dalších příměsí, které jsou buď přirozenou složkou vzniklou při zpracování lihu, nebo bývají do lihovin uměle přimíchávány.
 
V laboratořích KÚP se v současné době zkoumají zajištěné vzorky lihovin u případů podezření na otravu metanolem, které se vyskytly ve Středočeském kraji. Předběžně lze uvést, že u některých analyzovaných vzorků byl zjištěn zvýšený obsah metanolu.
 
Veškeré lihoviny, které policie zajistí na celém území ČR v souvislosti s otravou metanolem, budou s největší pravděpodobností rovněž analyzovány v KÚP.
 
S případem otravy methanolem se chemici setkali již v osmdesátých letech. Tehdy zkoumali alkoholický nápoj typu koňaku, který obsahoval značně vysoké množství metanolu. Požití této lihoviny nepřežili dva lidé.
     
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha Policie ČR
12. 09. 2012 
 

vytisknout  e-mailem