Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nebezpečí na silnici - lesní zvěř

RYCHNOVSKO - S podzimem je třeba maximální opatrnosti 

Od počátku září zadokumentovali rychnovští policisté ze Skupiny dopravních nehod již 7 událostí, při kterých došlo ke střetu se zvířetem.
Poslední dopravní nehoda byla nahlášena včera v 05:55. Řidiči jedoucímu s vozidlem zn. Peugeot 5008 po silnici č. I /11 mezi obcemi Častolovice a Čestice na přímém úseku komunikace z levého silničního příkopu náhle před auto vběhla srna. Jednačtyřicetiletý muž pro krátkou vzdálenost již nestihl zareagovat a došlo ke střetu. Po nárazu mrtvá srna zůstala na místě nehody. Řidič naštěstí vyvázl bez zranění. Dechová zkouška u muže alkohol neprokázala. Škoda této dopravní nehody byla vyčíslena na 5.000 korun.

S nadcházejími podzimními měsíci by řidiči měli být ještě obezřetnější než obvykle. Vysoká zvěř je obzvláště aktivní v době páření v říjnu až v prosinci.

Jízda v noci
Ačkoliv ke srážce může dojít v kteroukoliv denní dobu, má vysoká zvěř tendenci pohybovat se za svítání a za soumraku. Zvíře při nočním oslnění světlomety vozu ztratí možnost identifikovat polohu přijíždějícího auta, protože noční živočichové vidí ve tmě lépe než za světla. Oslnění světly tak zvíře zmate, to pak zůstane stát strnule na silnici a neuteče.
Prevencí střetu je předpokládat možnost náhlého objevení zvířete, v důsledku toho snížená rychlost a zraková kontrola obou stran silnice.
Je běžné, že řidiči ve tmě spatří záblesk očí zvířete dříve než zvíře celé. V žádném případě by řidiči neměli strhávat volant nebo kličkovat. Když je střet se zvířetem nevyhnutelný, je "schůdnější variantou" do něj najet, než se pokoušet o riskantní vyhýbací manévr. Nezanedbatelné procento nehod, při nichž auto vrazí do stromu, vzniká proto, že se řidič snaží zvířeti vyhnout.
Jakmile se vysoká objeví na silnici, je třeba vypnout dálková světla, přibrzdit a pomalu pokračovat. A být dále na pozoru. Divoká zvěř se často pohybuje ve stádech. Proto je dobré počítat s dalšími kusy v okolí silnice.

Jak postupovat po střetu se zvířetem
Pokud střetu řidič nezabrání a stane se nehoda, měl by ihned poté zapnout výstražné blikače a postavit na silnici varovný trojúhelník.
Dojde-li při střetu dopravního prostředku se zvířetem ke smrti zvířete, je řidič povinen nahlásit to mysliveckému hospodáři dané honitby, který přijede a označí uhynulé zvíře žlutou plombou.
Nejjednodušší postup je ohlásit událost na linku 158. Operační důstojník na místo vyšle dopravní policii. Ta spolu s operačním důstojníkem ví, koho v těchto případech kontaktovat, aby zvíře ze silnice bezpečně odklidil.
Usmrcené či zraněné zvíře by motorista určitě neměl ze silnice odklízet. Zaprvé by mohlo být nemocné, což laik nepozná, zadruhé může poraněné zvíře člověka ošklivě zranit.
Zvíře nikdy nenakládejte do auta. Mohlo by to být později posouzeno jako trestný čin
pytláctví.

Statistika
Od 1. ledna do 18. září 2012 policisté rychnovského Dopravního inspektorátu zadokumentovali 46 střetů se zvěří. V loňském roce za stejné období 33.
Od 1. září do 18. září 2012 zadokumentovali 7 střetů se zvěří, v loňském roce za stejné časové období žádný případ.
 

por. Mgr. Alena Kacálková
18. září 2012 v 14:10

vytisknout  e-mailem