Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

(NE)bezpečný Internet

Projekt karvinských policistů zaměřený na rizika internetové komunikace 

V posledních letech zažívá Internet a s ním i internetová komunikace obrovský rozmach. Pomocí internetové sítě komunikují lidé nejen v osobním životě, ale i firmy, státní instituce, organizace, atd. V souvislosti s tím vzniká, a stále se prohlubuje, riziko zneužití. Zneužití informací, dat, lidí, atd. Děti a mladí lidé jsou flexibilní, často komunikují pomocí Internetu, jsou však příliš důvěřiví a stávají se tak snadným terčem potenciálních útočníků. Nejrizikovější skupinou jsou mladí lidé ve věku 15-20 let. Proto je nutné začít s preventivní činností u dětí ve věku 14-15 let (žáci 8. a 9. tříd základních škol).
 
Rádi bychom Vám představili projekt karvinských policistů s názvem (NE)bezpečný Internet, který odstartoval na začátku tohoto roku. S tímto projektem jsme již navštívili 5 základních škol, na kterých jsme uspořádali besedy pro celkem 330 dětí. O dané téma je na školách velký zájem a proto se mu budeme věnovat po celý rok.
 
Projekt je realizován pro cílovou skupinu dětí ve věku 14-15 let, čili 8. a 9. třídy základních škol. Pro každou třídu je připravena beseda, ve které je dětem nastíněna problematika internetové sítě, typy internetové komunikace a především její rizika. Důraz je kladen na bezpečné používání a chování se na Internetu. Nejdůležitějšími zásadami jsou: neposkytovat osobní informace a data neznámým osobám, nezveřejňovat tyto informace a data volně na Internetu, vyvarovat se osobním kontaktům s pochybnými známostmi, nevěřit identitě lidí schovaných za internetovou síť, vyhnout se stránkám s pochybným nebo závadným obsahem, používat silná hesla, atd. Dále jsou dětem popsány veškeré možné důsledky neuvážlivého chování od zesměšnění, vydírání, šikanování až po ublížení na zdraví, znásilnění, atd. Děti by měly znát veškerá rizika a zároveň vědět, jak se proti nim bránit. Také je dětem promítnut film Seznam se bezpečně, ve kterém jsou zachyceny skutečné případy závažných trestných činů, které byly spáchány právě za pomoci Internetu.
 
Cílem projektu je seznámit cílovou skupinu (žáky 8. a 9. tříd základních škol) s typy internetové komunikace a především s jejími riziky. Vštípit dětem zásady bezpečného chování na Internetu a demonstrovat jim na konkrétních případech možné následky porušení těchto zásad. Měly by být obezřetné, komu, kde a jaké informace poskytují, zda je to nezbytně nutné a zda se nejedná o informace a data osobní. Také by se měly vyvarovat osobním setkáním s neznámými lidmi z Internetu a vždy jakékoli nevhodné chování či nevhodný obsah při komunikaci prostřednictvím internetové sítě ohlásit rodičům, škole nebo Policii ČR.

Přednáška na ZŠ Školská

vytisknout  e-mailem