Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

(Ne) Bezpečné léto

Jaká úskalí mohou čekat v letních dnech na ženy a jak se jim vyvarovat. 

„Byl krásný sobotní večer, a jak už tomu v letním období bývá, bylo neskutečné horko. Domluvily jsme se s kamarádkami, že se zajdeme pobavit do jednoho vyhlášeného klubu. Všechny jsme měly na sobě asi tolik oblečení co Malá mořská víla, ale v tom horku se přeci nebudeme navlékat jako do kostela. Možná už to byla první chyba a měla jsem si víc všímat hladových mužských pohledů. Večer se ke kamarádkám přidali partneři a mne to přestalo bavit. Sice mi nabízeli odvoz či doprovod, ale jsem přeci dospělá holka a zvládnu to sama. Protože taxík je drahý a nechci zbytečně utrácet, půjdu pěšky. Nechce se mi jít po ulicích, kde na mne chlapy pokřikují a kde do sebe naráží davy lidí. Půjdu tou zkratkou, boční uličkou, která vede k mému bytu. Pustím si k tomu svou oblíbenou hudbu, aby mi to rychleji utíkalo.“

Okolo čtvrté hodiny ranní potkal dvacetiletou dívku ten nejhorší zážitek v jejím životě. Při návratu z baru, ji přepadl muž a zatáhl do průchodu v ulici. Zde ji půl hodiny bil a znásilňoval. Vyhrožoval jí smrtí, a že už nikdy neuvidí svou rodinu. Na místě ji okradl a s tričkem zavázaným přes oči ji odvedl na zastávku.  Pachatel byl následně zadržen a dle rozhodnutí soudu, odsouzen na deset let.

Bohužel takto smutných případů můžeme vyhledat desítky. Někdy jsou to činy pachatelem plánované, ale někdy taková situace může být důsledkem požití většího množství alkoholu nebo špatné sociální situace. Nejde o vyzývavé oblečení, ale spíše o to, aby každý věděl jak předejít obdobným situacím. K tomu by mohlo pomoci pár všeobecných rad:

Základem je vždy chodit ve skupině nebo alespoň s kamarádem či kamarádkou.

Říci rodiněnebo známým kde večer budete a případně s nimi být v kontaktu alespoň formou textové zprávy či prozvánění.

V baru mít neustále pod dohledem své pití.

Když přijde pozvání od příjemného muže či ženy na pití, vždy ho následujte až k baru. Sledujte, jak s daným nápojem zachází.

To samé pravidlo můžeme aplikovat na barmany – sledovat nalévání nápoje nebo otvírání láhve.

Nezvat si neznámé muže či ženy do bytu, pokud byste s ním byli sami.

Při odchodu domů je lepší jít ve dvou či ve skupině. Lepší je si zaplatit odvoz a dostat se domů v pořádku.

Nikdy nepoužívejte „ zkratku“. Bezpečná cesta je vždy taková, kde se vyskytují lidé.

 

Všímejte si pečlivě svého okolí. Ne vždy se za úsměvem schovává milá a příjemná osoba.

 

nprap. Jaroslav Bican – 12. 8. 2013

vytisknout  e-mailem