Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Návštěvnice festivalu si přisvojila nalezený iPhone

HAVLÍČKOBRODSKO: Policisté ženě sdělili podezření z trestného činu 

Policistům se podařilo objasnit případ zatajení nálezu mobilního telefonu. Na začátku srpna oznámila mladá žena z Havlíčkobrodska, že 1. srpna v průběhu hudebního festivalu ve Světlé nad Sázavou ztratila svůj iPhone v hodnotě šestnáct tisíc korun, který někdo pravděpodobně našel a přisvojil si ho. Policisté po přijetí oznámení případ zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu zatajení nálezu.
Provedeným prověřováním se policistům podařilo zjistit pachatele. Ztracený telefon našla a ponechala si čtyřiatřicetiletá žena z Kutnohorska. Policisté jí o víkendu sdělili podezření z přečinu zatajení věci a v případu vedou zkrácené přípravné řízení. Za trestný čin, ke kterému se žena přiznala, hrozí až jeden rok vězení.  
 
V souvislosti s popsaným případem policisté upozorňují, že nalezené věci je nutné odevzdat nebo vrátit majiteli. Nálezy je možné odevzdat na městských úřadech, případně na služebnách policie. Neodevzdáním nalezené věci se osoba dopouští protiprávního jednání. V případě, že si někdo přisvojí cizí věc nikoli nepatrné hodnoty, která se do jeho moci dostala nálezem, omylem nebo jinak bez svolení oprávněné osoby, dopouští se přečinu zatajení věci, za který mu hrozí až jeden rok vězení. V případě, že si nálezce přisvojí věc nižší hodnoty, jedná se o přestupek proti majetku a ve správním řízení může být udělena pokuta až patnáct tisíc korun.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
26. října 2015

vytisknout  e-mailem