Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návštěvní řád Pražského hradu

Žadatel se domáhal následujících informací:  

„1. Sdělení osobního identifikačního čísla osoby v policejní uniformě, která dne 24. 4. 2016 před bazilikou sv. Jiří na Hradě zakázala skautům zazpívat státní hymnu.

2. Sdělení osobního identifikačního číslo velícího důstojníka, se kterým byla výše uvedená osoba v kontaktu přenosným radiopojítkem.

3. Sdělení, kterého zákona je součást "Návštěvní řád Hradu" a sdělení, kdy tento zákon vyšel ve Sbírce zákonů České republiky a případně i odkaz k jeho stažení.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1. Dne 24. dubna 2016 v 18.32 hodin na náměstí U Svatého Jiří v areálu Pražského hradu byl v kontaktu se skupinou skautů příslušník Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky ochranné služby Policie České republiky s osobním evidenčním číslem 323 987. Tento policista nezakázal skautům zpívat státní hymnu, nýbrž je informoval, že podle návštěvního řádu Pražského hradu se hudební, pěvecká, divadelní a jiná vystoupení v areálu Pražského hradu uskutečňují výhradně na základě povolení Správy Pražského hradu.

Ad 2. Policista uvedený v odpovědi ad 1. byl ve spojení s komisařem Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky ochranné služby Policie České republiky s osobním evidenčním číslem 284 498. 

Ad 3. Návštěvní řád Pražského hradu není součástí žádného právního přepisu zveřejněného ve Sbírce zákonů České republiky. Z této skutečnosti ovšem nevyplývá, že návštěvníci Pražského hradu nejsou povinni jej dodržovat a že příslušníci Policie České republiky nejsou oprávněni na jeho dodržování dohlížet. Porušení návštěvního řádu Pražského hradu může být kvalifikováno jako přestupek proti veřejnému pořádku podle ustanovení § 47 odst. 1 písm. f) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích. K naplnění skutkové podstaty přestupku ovšem nepostačuje pouhé naplnění jejích formálních znaků, nezbytnou podmínkou je zároveň společenská škodlivost konkrétního jednání.

PhDr. Jiří Vokuš, 16. června 2016

vytisknout  e-mailem