Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Návštěva u čínských kolegů

Instruktor pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Středočeského kraje kpt. Mgr. Jan Štáf navštívil čínské kolegy. 

Ve dnech 20. – 29. 6.2013 jsem byl jako instruktor v rámci policejního výcvikového projektu Evropské unie vyslán francouzskou organizací CIVIPOL na policejní akademii do čínského města Wuhan, které je zároveň hlavním městem provincie Hubei. Zde jsem společně s polským kolegou pplk. Grzegorzem Winnickym vedl výcvikový kurz zaměřený na problematiku střelných zbraní v Evropě, užití zbraně policistou v souladu s právními předpisy evropských zemí a na praktické ovládání služební zbraně.
První výcvikový den, po úvodních ceremoniích, se čínští policisté seznamovali se směrnicemi Evropské unie, které se týkaly kategorizace zbraní, možností jejich držení a možnosti získání tzv. Evropského zbrojního pasu. Další dva výcvikové dny byly zaměřeny na praktické ovládání služební pistole, byly prováděny ostré střelby a čínští kolegové byli seznamováni se zákonnými možnostmi užití zbraně u Policie České republiky a polské policie jak po stránce teoretické, tak i praktické. Čtvrtý den byl prezentován zákon o zbraních platný v Polské republice a byly realizovány praktické lekce s cílem vyhodnotit použití zbraní policistou v souladu s legislativou států Evropské unie. Během praktických lekcí používali policisté čínskou variantu FX simulačního zbraňového systému.
Lidé jsou zde, na rozdíl od Evropy, k sobě velmi ohleduplní, konfliktům se spíše vyhýbají. Zdejší mentalita silně ovlivňuje charakter policejní práce. Čínští policisté slouží v drtivé většině beze zbraně, jejich případné zákroky mají spíše diskrétní povahu. Některé razantnější evropské postupy by byly v Číně naprosto nepřijatelné. Pro místního policistu je užití donucovacích prostředků poměrně problematické. Zbraň se zde užívá pouze policisty k tomu specielně vycvičenými. Užití zbraně policistou je zde velmi vzácné, neboť díky silným restriktivním omezením běžný čínský občan nemá fakticky možnost zbraň legálně získat. Hlavním pracovním nástrojem čínského policisty zůstává vhodná volba komunikace s občanem.
Policisté vycvičení k užívání služební zbraně jsou poměrně dobrými střelci a dosahují velmi dobrých výsledků. Větším problémem je u nich samotná manipulace se zbraní a její ovládání ve stresových situacích. Zde je třeba ještě mnoho dovedností získat, neboť v tomto směru za svými evropskými kolegy zaostávají. Přestože čínští policisté si již některé nové návyky osvojili, manipulace a ovládání zbraně u čínské policie z části stále ještě připomíná střeleckou přípravu v Československé armádě v době komunistické totality.
Čínští policisté jsou velice učenliví a velmi je zajímá charakter policejní služby v Evropě. Vždy po ukončení výukového dne trávíte s čínskými policisty nekonečné hodiny neformálními diskuzemi zaměřenými na porovnávání rozmanitých detailů a zkušeností z policejní práce. Samotná policejní akademie ve Wuhanu je rozsáhlé a moderní výcvikové centrum s nadstandardní výbavou. Policistům je zde poskytováno doslova luxusní ubytování, v areálu akademie je vystaveno malé výcvikové městečko a rozsáhlá moderní střelnice.

text převzat od autora kpt. Mgr. Jana Štáfa

por. Mgr. Pavel Truxa
8. července 2013

vytisknout  e-mailem