Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Návštěva ministra dopravy

KRAJ VYSOČINA: Ministr dopravy Vít Bárta navštívil Dálniční oddělení Velký Beranov. 

Ministr dopravy Vít Bárta zavítal v pátek odpoledne na pracoviště Dálničního oddělení policie ČR ve Velkém Beranově.
 
V doprovodu náměstka ředitele Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Miloše Trojánka a ředitele Ředitelství služby dopravní policie plk. Ing. Leoše Tržila se seznámil s aktuálními problémy, které se dotýkají vysočinského úseku dálnice D1. Pan ministr si prohlédl pracoviště operačního střediska dálničního oddělení a zajímal se o bezpečnostní situaci na dálnici, a také o parametry a kvalitu kamerového systému, včetně přínosu informačních tabulí na D1. Policisté panu ministrovi předvedli superrychlé policejní vozidlo VW Passat.
 
O bezpečnost a pořádek na vysočinském úseku dálnice D1 v délce 92,5 kilometru se od 1. ledna letošního roku starají policisté z Dálničního oddělení Policie ČR ve Velkém Beranově. Oddělení se tak řadí k největším v České republice.K vysočinskému úseku dálnice přiléhá také deset čerpacích stanic a šest ploch s motoresty,“ informoval pana ministra plk. Miloš Trojánek.
 
Od začátku letošního roku do konce července policisté na tomto úseku zadokumentovali celkem 98 trestných činů, z nichž největší podíl mají majetkové trestné činy. „Terčem zlodějů bývají řidiči kamionů, kteří přespávají v kabinách svých vozidel na dálničních odpočívadlech. Zatímco řidič odpočívá, zloději mu odcizí přepracovaný náklad. V poslední době narůstá počet případů krádeží věcí ze zaparkovaných osobních vozidel. V oblasti přestupků se množí případy kapesních krádeží, ale také případy ujetí od čerpacích stanic bez zaplacení,“ uvedl npor. Bc. David Jirák, zástupce vedoucího dálničního oddělení PČR Velký Beranov.
Policisté musí na dálnici D1 čelit dobře organizovaným skupinám pachatelů. Ti okrádají řidiče, kterým předtím na parkovišti nepozorovaně sami poškodí pneumatiku, a pak využijí momentu, kdy řidiči defekt opravují.
 
Dálnice D1 je problematická zejména v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Jde o důležitou dopravní tepnu a hustý provoz zejména kamionů v případě jejich kolize často způsobí na dálnici problémy – delší dobu trvá odklízení následků nehod a pak se tvoří na dálnici kolony, které se pomalu rozjíždějí. 
Policisté na vysočinském úseku dálnice D1 vyšetřovali od začátku letošního roku do konce září celkem 383 dopravních nehod. Při letošních nehodách byl jeden člověk usmrcen, pět lidí bylo těžce zraněno a 88 jich bylo zraněno lehce. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a na ostatním majetku dosáhla částky 59 763 100 korun. Při třech nehodách bylo zjištěno, že řidič požil před jízdou alkoholický nápoj.
Nejčastěji dochází k dopravním nehodám v úseku mezi 81. – 88. kilometrem dálnice D1 kolem Humpolce. V tomto místě mají řidiči problémy zejména při dešti, kdy vlivem nerovností na dálničním tělese zůstává ve vyjetých kolejích voda. I když je úsek opatřen dopravní značkou snižující za deště rychlost jízdy na 80 kilometrů v hodině, řidiči tuto značku nerespektují. Vysoká rychlost pak vede k tomu, že vozidlo nezvládnou a havarují.
Vyšší nehodovost na dálnici komplikuje výrazně provoz. 
 
Na dálnici D1 řidiči páchají také dopravní přestupky. Letos jich policisté řešili nebo zadokumentovali zatím 210. Nejčastěji se jedná o nepřiměřenou rychlost, nesprávné předjíždění, nedovolenou jízdu v odstavném pruhu nebo jízdu po dálnici bez platné dálniční známky. Kromě toho zadokumentovali policisté také 26 škodních událostí, především poškození čelních skel.
 
Ministr dopravy Vít Bárta s policisty a představiteli Kraje Vysočina diskutoval o zavedení povinnosti pro všechny dálnice a silnice v Česku používat na sněhu a náledí zimní pneumatiky. Novela zákona, která by tuto povinnost zavedla, se do začátku letošní zimy schválit nestihne. „O zimních pneumatikách budeme diskutovat v rámci meziresortní pracovní skupiny. Naší snahou bude, abychom všechno zvládli tak, aby povinnost používat zimní pneumatiky plošně začala platit od příští zimy,“ řekl Bárta ve Velkém Beranově s tím, že na dálnici D1 na Vysočině povinnost používat zimní pneumatiky zůstane zachována i letos v zimě. Na dálnici D 1 budou zimní pneumatiky povinné mezi 66. a 162. kilometrem, tedy mezi Loktem a Velkou Bíteší. O tom, zda značky Zimní výbava umístit i na některé úseky jiných dálnic, budeme ještě diskutovat.
V nadcházející zimě budou zimní pneumatiky v ČR povinné jenom na úsecích, kde to stanoví dopravní značka Zimní výbava. Platnost těchto značek bude bez ohledu na počasí po celé období od letošního 1. listopadu až do 31. března 2011,“ řekl ministr s tím, že o tom, kde konkrétně značky Zimní výbava budou, rozhodnou sami vlastníci komunikací.
Za porušení tohoto nařízení – tedy v případě, že řidič na úseku označeném značkou Zimní výbava pojede s vozidlem bez zimních pneumatik - budou policisté ukládat blokovou pokutu až do výše 2000 korun. Řidič navíc přijde o jeden trestný bod v rámci bodového systému postihu.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
3. října 2010
Odkazy do noveho okna

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010 

Detailní náhled

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010 

Detailní náhled

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010 

Detailní náhled

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010 

Detailní náhled

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010 

Detailní náhled

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010 

Detailní náhled

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010

Návštěva ministra dopravy 1. 10. 2010 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem