Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návštěva kontingentu mise EULEX v Kosovu

Ve dnech 28. - 30. listopadu 2012 navštívil první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost Mgr. Jaroslav Hruška společně s náměstkem policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Tomášem Kuželem český policejní kontingent mise EULEX v Kosovu. Členy delegace byli kromě nich také ředitel Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy plk. Mgr. Martin Vondrášek a ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje plk. Mgr. Tomáš Landsfeld.  

Cílem této inspekční cesty bylo zejména prověření podmínek, v nichž žijí a pracují čeští policisté působící v této mírové misi Evropské unie v Kosovu. Čeští policejní experti se této mise účastní již od jejího vzniku v roce 2008. Tato mise je nejpočetnější misí EU (cca 2000 osob) a největší i z pohledu účasti českých policejních expertů. V současné době má Policie ČR v misi 31 policistů.  Většina z nich působí v kosovském hlavním městě Priština a další pak v severní části země v okolí města Mitrovica.    
 
Nejdůležitějším cílem těchto inspekčních cest je nabytí informací o bezpečnostní situaci v teritoriu, podmínkách působení českých policistů, vyjádření zájmu na pokračování mezinárodní policejní spolupráce a jednání s nejvyššími představiteli mise EULEX a vedení zastupitelského úřadu ČR v Prištině. V neposlední řadě inspekční cesta znamená i nemalou psychickou podporu pro členy českého policejního kontingentu.
 
Delegace navštívila také českou policejní jednotku (Supplementary Police Unit) na severu země, která byla vyslána do této oblasti letos v září v počtu devíti policistů. Jde o první vyslání tohoto druhu v rámci Policie ČR. Již za krátkou dobu své působnosti si jednotka získala vysoké ocenění zejména od německého velitele „Special Police Department“ pana Niels-Ernst Stransky. Policisté této jednotky vykonávají předem plánované úkoly v oblasti ochrany mezinárodních pracovníků, případné evakuace mezinárodního oblastního soudu, ochranu a převozy svědků. Zároveň plní úkoly jako pohotovostní jednotka pro zajištění bezpečného provádění úkonů v trestním řízení jiných policejních útvarů a doprovod konvojů směřujících na hraniční přechody a zpět v rámci posílení jejich ochrany.
 
Dále se delegace setkala s českou státní zástupkyní JUDr. Jaroslavou Novotnou, která působí v Prištině jako zástupkyně ředitele Executive Division (Chief EULEX Prosecutor). Státní zástupkyně velmi ocenila spolupráci s českým policejním kontingentem, jenž se přímo podílí na odhalování trestné činnosti a jejím vyšetřování v souladu s kosovskými zákony.
 
Velmi důležitou částí programu bylo i jednání s charges d´affaires zastupitelského úřadu ČR v Kosovu Jiřím Doleželem, v rámci kterého byly diskutovány otázky významu a vysokého přínosu české přítomnosti v tomto teritoriu. Pan velvyslanec velmi ocenil práci českých policistů v misi a své hodnocení potvrdil předáním stříbrné medaile veliteli českého policejního kontingentu plk. Ing. Miroslavu Rybáčkovi.  
 
Příspěvek plk. Ing. Martina Šebesty
 
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
6. prosince 2012 
Odkazy do noveho okna

Kosovo 1 (1)

Kosovo 1 (1) 

Detailní náhled

Kosovo 1 (2)

Kosovo 1 (2) 

Detailní náhled

Kosovo 1 (3)

Kosovo 1 (3) 

Detailní náhled

Kosovo 1

Kosovo 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem