Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Navrtávali okna, dveře

Ms kraj: Pachatelé vnikali do domů, když lidé spali. Využívali internet, maskovali se…  

Až osmileté vězení hrozí trojici mužů, kteří se měli v desítkách případů po navrtání rámu oken či dveří vloupat do rodinných domů na území 9 krajů, především Moravskoslezského a Olomouckého. Vloupání do domů prováděli v nočních hodinách, když jejich obyvatelé spali.
 
Velmi sofistikovaný způsob překonávání oken a dveří byl natolik tichý, že až na výjimky se nikdo z obyvatel domů při vloupání neprobudil. Pachatelé si odnášeli peníze, šperky, notebooky, drobnou elektroniku a další věci. Lokality vhodné pro páchání trestné činnosti si tipovali na internetu, k dopravě na místa činu využívali zejména vlaková spojení. Zřejmě pro maximální snížení možnosti odhalení,
navrtání.JPG
dopadení a zanechání stop na místech činu a jeho okolí, používali kromě jiného i náhradní „pracovní“ oblečení a obuv. Jednalo se o tmavé oblečené, včetně kukel a rukavic, které splývalo s nocí. Do oblečení se převlékali až po natipování vhodných rodinných domů.
 
Moravskoslezští kriminalisté, kteří tak rozsáhlou a složitou sériovou trestnou činnost majetkového charakteru nepamatují minimálně posledních 40 let, odvedli vynikající práci. Přestože v průběhu rozpracování disponovali minimem dostupných informací, podařilo se jim v průběhu 3 měsíců zmapovat, zadokumentovat a následně rozkrýt skupinu tří pachatelů této trestné činnosti, kteří již byli obviněni.
Práce kriminalistů spočívala například v tom, že zpočátku museli od sebe oddělit skutky páchané obviněnými a skupinou zahraničních pachatelů, v nedávné době obviněných kolegy z Královehradeckého kraje. Následně intenzivně shromažďovali, analyzovali a vyhodnocovali operativní informace a poznatky. Díky precizní detektivní práci se dopracovali na stopu dvou mužů z Ostravy (50 a 39 let) a jednoho z Havířova (36 let). Minulý týden ve středu policisté 2. oddělení odboru obecné kriminality krajského ředitelství v součinnosti se zásahovou jednotkou zadrželi dva pachatele na vlakových nádražích Ostrava-Svinov a Ostrava-Hlavní nádraží. Třetí ze spolupachatelů byl ve stejnou chvíli zadržen nedaleko svého přechodného bydliště.
 
Muži mají sděleno obvinění pro 50 krádeží vloupáním do rodinných domů, kriminalisté však zadokumentovali dosud 134 případů, přičemž škoda odcizením je vyčíslena na 3,5 milionů korun a poškozením na 1 milion korun. První případ se stal v říjnu minulého roku, poslední minulý týden ve středu, kdy byla trojice zadržena. Nejstarší z této trojice pachatelů, který se podílel na krádežích jen v osmi případech, byl obviněn ze spolupachatelství přečinu krádeže, neoprávněného opatření, padělání a změnění platebního prostředku,
navrtání 1.JPG
porušování domovní svobody a poškození cizí věci a hrozí mu trest odnětí svobody až na pět let. Další dva muži čelí obvinění ze zločinu krádeže, neoprávněného opatření, padělání a změnění platebního prostředku, porušování domovní svobody a poškození cizí věci a hrozí jim trest odnětí svobody od dvou do osmi let. Všichni obvinění se znají z několikaletého výkonu trestu odnětí svobody (majetková, u dvou i násilnou trestná činnost).
 
Při páchání trestné činnosti měli obvinění své role jednoznačně rozdělené. Jeden tipoval přes internet vhodné lokality rodinných domů a pečlivě plánoval vlakové spoje, druhý měl za úkol výrobu „speciálního nářadí“ a následné provedení vloupání. Poslední zajišťoval, řečeno vojenskou terminologií, vnější perimetr, tedy aby v případě potřeby mohl včas varovat své komplice. Postupovali vždy systematicky, obezřetně. Po pečlivé přípravě se domluvili a nastupovali do vlaků jednotlivě na různých místech. Z nádraží vždy zamířili do vytipované lokality, v několika případech šli pěšky i několik kilometrů za účelem podrobné prohlídky rodinných domů (psi, kamery, alarmy, oplocení apod.). noci se převlékli do “pracovního” tmavého oblečení. Poté, co se přesvědčili, že obyvatelé vytipovaných domů spí, přišli ze zadní strany. Nejdříve vyzkoušeli dveře, zda nejsou odemčené, a okna. V případě, že bylo okno pootevřené v poloze na ventilaci, využili této situace. V opačném případě pomocí nářadí navrtali rám dveří nebo okna a po jejich otevření vnikli dovnitř.
 
V několika případech byli muži při vloupání vyrušeni obyvateli domů, ale nikdy nešli do žádného konfliktu a pokaždé z místa činu utekli. Podle zjištěných informací odcizené věci prodávali náhodným osobám. Na otázku „utrácení“ peněz je zřejmě jednoduchá odpověď: trojice je známá neutuchající zálibou v herních automatech, mladší z ostravské dvojice si navíc velice oblíbil karetní hry.
 
Po zadržení realizovali policisté domovní prohlídky u obviněných osob. Zajistili různé věci, které můžou pocházet z trestné činnosti a věci, které mohly být používány k páchání trestné činnosti. Vše bude podrobeno expertízám (například mechanoskopie, trasologie a genetika) na odboru kriminalistické techniky a expertiz krajského ředitelství.
 
Práce na případu není zdaleka u konce, je potřeba vyhodnotit a analyzovat obdobné případy, hledat spojitosti a návaznosti, vše řádně dokumentovat.
  
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
3. 9. 2013
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem