Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na podání obžaloby v kauze „losovaček“

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK) po více než ročním vyšetřování dnes navrhli státní zástupkyni Vrchního státního zastupitelství v Praze obžalovat celkem 15 osob, které jsou obviněny v souvislosti se zmanipulováním průběhu takzvaného „omezení počtu zájemců o veřejnou zakázku“ dle zákona o veřejných zakázkách (tzv. „elektronické losovačky“).  

Kriminalistům ÚOKFK se tak podařilo zadokumentovat činnost celé skupiny osob, které se měly podílet na zhotovení losovacího programu, zprostředkovatelů, objednavatelů, až po osoby, které losování měly provádět.

Podle našich závěrů měly obviněné osoby zmanipulovat pomocí elektronických losovacích zařízení celkem 11 zadávacích řízení na veřejné zakázky. Díky včasnému zásahu kriminalistů ÚOKFK se obviněným mělo podařit dokonat trestnou činnost pouze z části, a to konkrétně jen ve 3 případech, čímž měla být způsobena škoda:
     
• cca 6 milionů korun (v důsledku předražení zakázky),
• a cca 27, 6 milionu (v důsledku neoprávněného čerpání dotací).
 
Kriminalisté ÚOKFK naproti tomu zabránil hrozící škodě ve výši cca 880 milionů korun, která by vznikla neoprávněným čerpáním dotací, pokud by se podařilo trestnou činnost dokonat.

Více informací k tomuto velice rozsáhlému případu naleznete ZDE.
 

pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
28. března 2014
     

     

vytisknout  e-mailem