Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na podání obžaloby

V minulém týdnu odeslali policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Okresnímu státnímu zastupitelství v Náchodě návrh na podání obžaloby na 64letého funkcionáře města Náchod, který byl obviněn z trestných činů porušování povinností při správě cizího majetku dle § 255 odst. 1, odst. 3 trestního zákona a zneužívání pravomoci veřejného činitele dle § 158 odst. 1 písm. a), odst. 2 písm. c) trestního zákona. 

 
            Celé vyšetřování souviselo s prodejem 100% akcií Pivovaru Náchod a.s., které byly ve vlastnictví města Náchod a byly nabídnuty do prodeje. Během vyšetřování dospěli policisté k závěru, že obviněný jako jeden ze členů zřízené „Komise pro otevírání obálek a hodnocení nabídek“ byl seznámen s tím, že hlavním hodnotícím kritériem pro výběr nabyvatele akcií výše uvedené obchodní společnosti je nejvyšší nabídková kupní cena, a to za dodržení všech podmínek stanovených prodávajícím a uvedených v dokumentu „Podrobné podmínky prodeje“. Jako nejlepší pak byla vyhodnocena nabídka kupní ceny 150 milionů korun, přestože jiná společnost nabídla kupní cenu o 35 milionů korun vyšší. Smlouva, kterou měl obviněný následně uzavřít s novým nabyvatelem akcií, neodpovídala zastupitelstvem města schválenému návrhu, kdy některé formulace byly dodatečně změněny a rovněž mělo být provedeno její antidatování, aby se město Náchod vyhnulo dodržení vykonatelného usnesení Krajského soudu v Hradci Králové, kterým bylo uloženo zdržet se uzavření smlouvy o prodeji akcií.
 
            Škoda, která měla být tímto jednáním způsobena, činí 35 milionů korun. V případě odsouzení hrozí obviněnému trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.
 
 
                                                                                                                   pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

17.8.2010

vytisknout  e-mailem