Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na obžalobu - legalizace výnosů z tr. činnosti

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) navrhli v těchto dnech podat obžalobu na 2 osoby pro trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti. Jedná se o další případ související s kauzou Metropolitního spořitelního družstva (MSD). 

Legalizace finančních prostředků pocházejících z úvěrových podvodů ke škodě MSD měla probíhat od roku 2011 postupným vyvedením více než 1 miliardy Kč na účet obchodní společnosti, ovládané oběma obviněnými osobami, která dle našich závěrů neprováděla žádnou řádnou podnikatelskou činnost. Obvinění měli dále převádět finance z úvěrů poskytnutých družstvem na bankovní účty různých společností. Tyto převody měly být prováděny bez reálného ekonomického či finančního důvodu a bez jakéhokoliv protiplnění, a to s cílem vytvořit zdání existence ekonomicky spjaté skupiny firem, do které měly patřit různé společnosti, které si vytvořily vazbu na MSD, u něhož byly čerpány úvěry na různé údajné developerské projekty, údajné nákupy pozemků a podobně. Záměrem obviněných mělo být znemožnění identifikace, původu i konečného užití finančních prostředků pocházejících z úvěrových podvodů.

Tímto způsobem měl jeden z obviněných zastřít původ finančních prostředků ve výši cca 618 milionů Kč a druhý obviněný ve výši cca 532 milionů Kč. 

Trestní stíhání jedné osoby probíhá vazebně. V případě pravomocného rozsudku obviněným hrozí tresty odnětí svobody až na 8 let. 

Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
26. ledna 2024

vytisknout  e-mailem