Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na obžalobu 66 osob z korupčního jednání

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) koncem roku 2020 navrhli státnímu zástupci podat obžalobu na 66 obviněných osob. Případ se týká korupčního jednání lékařů a zástupců farmaceutických společností. 

Lékaři podle závěrů vyšetřování měli v letech 2009 – 2013 přijímat úplatky za to, že budou přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem měly být tímto způsobem předány úplatky v celkové výši cca 12 milionů Kč.

Z 66 obviněných osob je 23 lékařů, ostatní obvinění jsou zaměstnanci farmaceutických společností, popř. osoby z jejich managementu.
Osoby jsou stíhány pro trestné činy:

•         podplacení podle § 332 odst. 1, odst. 2 písm. a) trestního zákoníku (43 osob),
•         účast na organizované zločinecké skupině podle § 361 odst. 1 trestního zákoníku (43 osob),
•         přijetí úplatku podle § 331 odst. 1, odst. 2 trestního zákoníku (23 lékařů).

Trestní stíhání všech 66 osob je vedeno na svobodě. Spisový materiál s návrhem na podání obžaloby již byl předán na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2.

Ve věci bylo původně stíháno 200 osob (z toho 151 lékařů). U 128 lékařů došlo k podmíněnému zastavení trestního stíhání, neboť se obvinění k trestné činnosti plně doznali, svého jednání litovali, nebyli v minulosti odsouzeni a poukázali na pomoc obětem trestných činů 1,5 násobku částky, za kterou byli stíháni (celkem cca 20 milionů Kč).

Šest lékařů bylo v prosinci 2020 nepravomocně odsouzeno Obvodním soudem pro Prahu 2 k peněžitým trestům.

 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
5. ledna 2021

vytisknout  e-mailem