Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrh na obžalobu 10 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) v uplynulých dnech podali státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby 10 fyzických osob pro trestnou činnost související s žádostí o dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad na projekt rekonstrukce a modernizace ubytovací části a kuchyně jednoho mosteckého hotelu. 

Trestné činnosti se osoby měly dopustit jako členové organizované skupiny. Stíháni jsou zástupci žadatele o dotaci na projekt, zástupci společnosti zpracovávající žádost o dotaci, tehdejší pracovníci Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad v Ústí nad Labem, architekt zpracovávající projektovou dokumentaci k žádosti o dotaci a regionální podnikatel ve stavebnictví.
     
Podle našich závěrů měl žadatel požádat dotační úřad o dotaci na rekonstrukci 5., 6. a 9. patra hotelu s vědomím toho, že v 9. patře již byly provedeny stavební práce vylučující poskytnutí dotace. Z tohoto důvodu nesplnil podmínky pro poskytnutí dotace, která mu proto dle pravidel operačního programu neměla být poskytnuta. Dotace však byla na základě společného koordinovaného jednání všech členů organizované skupiny schválena. K proplacení částky ve výši cca 15,7 milionu Kč však nedošlo.

Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy dotační podvod, poškození finančních zájmů Evropské unie, zneužití pravomoci úřední osoby a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.
   
Obviněné osoby jsou stíhány na svobodě. Spisový materiál již byl předán na Vrchní státní zastupitelství v Praze.


plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
20. července 2021

vytisknout  e-mailem