Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Návrat policistů z Bulharska

Ve čtvrtek 24. listopadu dopoledne se na pražské letiště vrátilo dvacet českých policistů z Bulharské republiky, kde působili od 11. října.  

BulharskoBulharsko
Policisté (včetně jednoho kynologa) působili na bulharsko-srbské hranici, kde vykonávali zejména hlídkovou činnost, za pomoci patrolovacích vozidel, spojenou s ochranou vnější hranice EU. V době vyslání a působení českého kontingentu v oblasti Kalotina bylo zadrženo celkem 2720 migrantů.

V souvislosti s neustávajícím tlakem a nestabilní situací v rámci nelegální migrace na vnějších hranicích EU (zejména hranicích s Tureckem a Srbskem) byla Česká republika v minulosti požádána Bulharskou republikou o mimořádné posílení lidských a technických zdrojů na jejich vnějších hranicích v rámci společné operace agentury Frontex. Stejně jako kolegové z dalších bezpečnostních sborů členských států EU, včetně těch, které nejsou touto migrační vlnou přímo zasaženy, si i Policie České republiky plně uvědomujeme závažnost situace a nutnost reagovat na ni jako na celek. Reakce přitom nevyplývá jen ze závazků České republiky vůči EU, ale je i výrazem solidarity s přímo zasaženým státem.

„Policie České republiky se bude i v příštím roce výrazně podílet na ochraně vnějších hranic EU a pomáhat státům v tzv. první linii při zvládání migrační krize. Služba v zahraničí vyvolala u našich policistů nemalý zájem a já jsem hrdý na každého kolegu, který se do plnění těchto nelehkých úkolů vydává,“ uvedl policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý.

25. listopadu 2016
plk. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem