Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Navrácení soch

Sochy z Ústředního seznamu kulturních památek České republiky byly po letech vráceny do vlasti. 

Detektivové z  odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia získali informace o ukradených sochách, na základě kterých se podařilo tyto sochy navrátit zpět do České republiky.
 
Soch jsou vedeny v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Mají nevyčíslitelnou hodnotu. Na základě dobré mezinárodní spolupráce mezi našimi a německými policejními orgány, dospělo státní zastupitelství v Mnichově k rozhodnutí, že sochy budou navráceny zpět do České republiky.
 
V březnu 1999 došlo ke krádeži dvou dřevěných soch andělů z bočních oltářů kostela Panny Marie v obci Předhradí na Chrudimsku. Sochy z 18. století byly nabízeny v prodejně antikvariátu v Mnichově ve Spolkové republice Německo.
 
Dřevěná socha sv. Jana Nepomuckého odcizená v roce 1996 z bočního oltáře v kostele Navštívení Panny Marie v obci Kovářov na Písecku v jižních Čechách byla nabízena na internetovém portálu aukčního domu ve Spolkové republice Německo za 900 euro. Byl zde zmíněn i původ předmětu, jižní Čechy.
 
Soud v Brémách rozhodl, že i socha Jana Nepomuckého musí být navrácena zpět jejímu majiteli, v tomto případě českému státu.
 
por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí Policejního prezidia
11. března 2013
Odkazy do noveho okna

Sochy 01

Sochy 01 

Detailní náhled

Sochy 02

Sochy 02 

Detailní náhled

Sochy 03

Sochy 03 

Detailní náhled

Sochy 04

Sochy 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem